Pregled dogajanja: Prometni nesreči, vlomi in tatvina

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel:

  • tri obvestila o prometnih nesrečah,
  • sedem prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in tri v zasebnem prostoru,
  • s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanjih tatvina in vlom.

Nesreči s poškodbami

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali dve prometni nesreči s telesnimi poškodbami.

  • Opoldan so radovljiški policisti obravnavali nesrečo voznika, ki je s ceste zaradi neprilagojene hitrosti vožnje zapeljal v potok.
Slika: PU Kranj
  • Sredi popoldneva pa sta na Kokrici zaradi prekratke varnostne razdalje trčila udeleženca z osebnima avtomobiloma.

Udeleženci so se v nesreči po podatkih policije lahko telesno poškodovali.

Varnostna razdalja in hitrost vožnje sta zelo pomembna dejavnika pri vožnji, ju pa vozniki pogosto in neupravičeno podcenjujemo. Prekratka razdalja pomeni, da se ne bomo mogli varno ustaviti, če vozilo pred nami zmanjša hitrost ali se ustavi, posledica vožnje z neprilagojeno hitrostjo pa je izguba nadzora nad vozilom in prav tako nezmožnost varne ustavitve v nepredvideni situaciji.

Preverjanje zimske opreme

Kranjski policisti so včeraj dopoldan dve uri preventivno kontrolirali zimsko opremljenost vozil in ugotovili zadovoljivo stanje z nekaj pomanjkljivostmi.

Spodbudno je, da so bila vsa vozila na zimskih pnevmatikam, v vozilih je bila povsod ustrezna obvezna oprema, vozniki in potniki pa so bili pripeti. Še v mejah dovoljenega je bil tudi profil pnevmatik, ki je pri veliki večini znašal med 4 in 7 mm, pri čemer je 4 mm že skoraj tista spodnja meja primernega, ko mora voznik razmišljati o menjavi. Večina pnevmatik je bila starejših od pet let, najstarejše 11. Policisti so voznike seznanili tudi s pričakovanji glede čistih vozil in stekel.

Za preventivno akcijo so se policisti odločili kljub stavki, da bi imeli vozniki še možnost odpraviti morebitne pomanjkljivosti do naslednjega sneženja in poslabšanja razmer.

Vlomi in tatvina

V Crngrobu je bilo vlomljeno v zabojnik, v Žireh je storilec včeraj ponoči poskušal vlomiti v kiosk, preko dneva pa je bilo v Kranju vlomljeno v osebni avtomobil in odtujena torba s stvarmi. Torba je bila na sprednjem sedežu.

V garaži na Planini v Kranju so bile z osebnega avtomobila odtujene pnevmatike s platišči.