Pregled dogajanja – pretvarjal se je, da je gluhonem in zbiral prostovoljne prispevke

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel štiri obvestila o prometnih nesrečah, šest prijav o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in dve v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom, poškodovanje tuje stvari in ponareditev denarja.

Zbiranje prispevkov

V Kranju je občan včeraj dopoldan nabiralcu prostovoljnih prispevkov, ki se je pretvarjal, da je gluhonem, izročil manjši denarni prispevek, potem pa ugotovil, da oseba normalno komunicira s tremi drugimi osebami. Dogodek je zato prijavil policiji, ki so osebe izsledili na kraju in proti kršitelju uvedli prekrškovni postopek zaradi nedovoljenega zbiranja prostovoljnih prispevkov.

Kriminaliteta

Neznani storilec je včeraj ponoči na Mlaki pri Kranju vlomil v pomožni objekt, v Lipici na škofjeloškem območju je bilo z razbijanjem stekla vlomljeno v osebni avtomobil in odtujena torbica, v Škofji Loki pa je prijavitelj v stanovanjski hiši zalotil neznanca, ki je v objekt vstopil skozi nezaklenjena vrata. Ko je bil zaloten, je hišo zapustil. Odtujil naj ne bi ničesar.

V obeh primerih, tako  v primeru vloma v avtomobil kot primeru neznanca v hiši, gre za izkoriščanje priložnosti po opustitvi osnovnih varnostnih ukrepov lastnikov.

Zato apelirajo na uporabnike vozil, naj na vidnih mestih – po možnosti tudi drugje v vozilu ne – ne puščajo stvari, ki bi bile lahko zanimive za tatove (npr. torbice, denarnice, odložen denar, telefoni, računalniška oprema, fotoaparati ipd.), nepremičnine pa naj vedno, tudi ko so doma, dosledno zaklepajo. S tem bodo zelo zmanjšali možnost, da bi bili oškodovani.

Vir: PU Kranj