Pregled dogajanja: Poziv vsem, ki so bili priča padcu kolesarke in gospe, ki ji je po nesreči pomagala

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel obvestila o petih prometnih nesrečah, tri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in tri o kršitvah v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in vlom.

Poziv pričam nesreče

Policisti iščejo priče padca starejše kolesarke, ki je bila v torek, 13. novembra, okoli 15.30 udeležena v prometni nesreči na Cesti Jaka Platiše v Kranju. Domnevno je bil v nesreči udeležen še en mlajši kolesar, ki je s kraja odšel, poškodovani kolesarki pa je pomoč nudila naključna občanka, o kateri policisti tudi nimajo podatkov.

Kranjski policisti zato prosijo priče nesreče in gospo, ki je pomagala kolesarki, da podatke o prometni nesreči sporočijo policiji. Informacije lahko sporočite na interventno številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Kranjskogorski policisti so v torek v Zgornjesavski dolini kontrolirali zimsko opremo na vozilih

Na petih lokacijah so v sodelovanju s kranjskogorskim SPV in lokalnim mehanikom preverili kar 75 vozil, med njimi tudi eno tovorno vozilo in šolski avtobus. Voznikov in voznic tokrat niso ustavljali, ampak so ti na kontrolne točke prišli sami, večina zato, da bi slišala še drugo mnenje o stanju njihovega vozila in pnevmatik.

Vir: policija.si
  • Na petih vozilih so imeli vozniki letne pnevmatike, najstarejše zimske so bile stare kar 16 let, letne pa sedem let.
  • Manjše pomanjkljivosti so bile povezane še s stanjem akumulatorja in pomanjkanjem tekočin, ki so nujne za normalno vožnjo.
  • Velika večina pregledanih vozil pa je bila sicer pripravljena na zimo, če kateri še ni bil, pa je lastnik dobil potrebne informacije in še nekaj časa, da stvari uredi.

V splošnem so najpogostejše nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki jih policisti običajno ugotavljajo v kontrolah povezane:

  • z neenakomerno izrabo pnevmatik;
  • z neustrezno globino profila pnevmatik;
  • z napačno nameščenimi pnevmatikami, kadar jih vozniki menjajo sami;
  • s starostjo pnevmatik;
  • z nepopolno obvezno zimsko opremo pri uporabi letnih pnevmatik – ni verig ali verigam enakovrednih pripomočkov, če pa so, niso nujno prave.

Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo, in da morajo imeti vozila na cestah v Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta (pozimi) predpisano zimsko opremo.

Vozniki, pravočasno poskrbite za zimsko opremo svojih vozil!