Pregled dogajanja: Policisti so izločili večje število voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola

Več voznikov pod vplivom alkohola, nekateri udeleženi tudi v nesrečah

Včeraj zvečer in ponoči so gorenjski policisti iz prometa izločili več voznikov, ki niso izpolnjevali pogojev za vožnjo:

  • Na območju Jesenic so obravnavali voznika brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Voznik je bil izločen iz prometa, osebni avto pa so zasegli.
  • Na območju Škofje Loke so včeraj zvečer policisti izvedli nekajurni poostren nadzor, v katerem so  vožnjo prepovedali petim voznikom, ki so vozili pod vplivom alkohola.
  • Zaradi istega razloga so iz prometa danes zgodaj zjutraj izločili voznika na območju Tržiča, ki je napihal 0,71 mg/l alkohola. Voznika so prijavili zaradi nezanesljive vožnje in ker je v temi vozil brez prižganih luči na vozilu, pri ustavljanju pa tudi ni upošteval znakov policistov za ustavitev.

Vse te voznike so policisti iz prometa izločili še pred morebitnimi nesrečami.

V treh drugih primerih pa so vozniki v takem stanju povzročili nesreče, ki so se k sreči končale samo z materialno škodo.

  • Zvečer je bil en tak voznik obravnavan na Karavankah (0,77 mg/l),
  • v Mojstrani je voznik med vožnjo pod vplivom alkohola (0,56 mg/l) trčil v parkirano vozilo.
  • Še ena nesreča pa se je ponoči zgodila na območju Škofje Loke, ki jo je voznik  povzročil zaradi precejšnjega vpliva alkohola (0,92 mg/l) in prehitre vožnje.

Vozite le trezni!

V večini obravnavanih primerov je šlo za visoke stopnje alkohola in posledično za zelo nezanesljiva ravnanja voznikov v cestnem prometu.

Nevarne so lahko tudi že bistveno nižje vrednosti, saj se učinek alkohola pokaže že
pri 0,09 mg/l alkohola, kar je 0,2 promila. Že ta stopnja namreč:

  • slabi sposobnost voznika za varno vožnjo,
  • sposobnost opazovanja premikajočih luči se poslabša, to pa pomeni, da v temi voznik ni več sposoben pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevajo.

“Glede na to, da je največ voznikov iz prometa izločenih ravno v temi, to lahko pomeni, da so nevarni vsi vozniki, ki so pili alkohol, ne glede na količino in so se usedli za volan ter v takem stanju odpeljali.” opozarja mag. Bojan Kos. Dodaja še:” Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače, pa ne glede na zaužito količino, se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. Vozi naj kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.”.

Opozorilo gre tudi gostincem. Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila!

Zaseg droge v dveh primerih

Gorenjski policisti so včeraj v dveh primerih zasegli manjšo količino prepovedane droge. V enem primeru so jo zasegli vozniku vozila, v drugem postopku pa potniku v vozilu. V obeh primerih policisti vodijo prekrškovna postopka.

V zadnjih 24 urah so tako sprejeli 16  obvestil o prometnih nesrečah s pretežno manjšo z materialno škodo, šest prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in tri v zasebnem prostoru, so sporočili s Policijske uprave Kranj.