Pregled dogajanja: Peška je cesto prečkala izven urejenega prehoda za pešce in povzročila nesrečo

vir:autowelt.de
Gorenjski  operativno  komunikacijski  center  je v zadnjih 24 urah sprejel:
  • sedem  obvestil  o  prometnih  nesrečah,
  • šest prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter eno v zasebnem prostoru,
  • s področja kriminalitete  pa  o  sumih  kaznivih  dejanj  tatvina,  vlom  in nasilje v
    družini.

Škofjeloški policisti so včeraj zjutraj obravnavali   nesrečo   peške  in  motorista,  ki  je  vanjo  trčil, ko je cesto prečkala izven urejenega prehoda za pešce. Peška se je v nesreči lahko telesno poškodovala.

Prehod  za  pešce je bil od mesta nesreče oddaljen približno 50 metrov, kar je malo, glede na posledice, ki so sledile – povzročila je prometno nesrečo, materialno škodo, utrpela  pa  je  tudi telesne poškodbe.

V  prometnih nesrečah je bilo v letošnjem letu udeleženih 32 pešcev, kar je enako  kot  lani, pri čemer so prav vsi utrpeli telesne poškodbe.

  • 25 pešcev je  utrpelo lažje poškodbe,
  • 6 pa huje poškodovanih,
  • en pešec je letos umrl.

Kot povzročitelji   se   pešci   letos  redko  pojavljajo  v  nesrečah,  v večini primerov so povzročitelji vozniki.

Včeraj  se  je začela  dvotedenska  akcija za večjo varnost pešcev, aktivnosti policistov pa so bile predvsem preventivne narave. Nepravilnosti pešcev  so  bile  povezane  s  prečkanjem  ceste  izven  urejenih prehodov. Dvanajst  udeležencev  v  prometu  je  bilo zaradi kršitve prometnih pravil opozorjenih,  trem  voznikom  pa  so  policisti  izrekli  globo zaradi rabe mobilnih telefonov med vožnjo in vožnje v rdečo luč na semaforju.

Gorenjski prometni policisti so včeraj opoldan zaradi  alkohola  in drog iz prometa izločili dva voznika.

  • V Škofji Loki so vožnjo  prepovedali vozniku z več kot dvema promiloma alkohola (1.04 mg/l).
  • V Lescah pa vozniku, pri katerem je hitri test na prepovedane droge pokazal na  prisotnost droge kokain in konoplje. Vozniku so policisti zato odredili še   strokovni   pregled.

Proti  obema  zaradi  hujšega  prekrška  poteka prekrškovni postopek.

Tako  droge  kot  alkohol pomembno zmanjšujeta posameznikove sposobnosti za varno  udeležbo v prometu, vplivata na zbranost, reakcije, zmožnost presoje situacij,  koordinacijo  gibov,  koncentracijo,  prispevata  k  zmanjšanju samokritičnosti  in  povečujeta  pripravljenost  za  tveganje  itd.  Vsi ti dejavniki,   ki   so   posledica   zlorab  teh  substanc,  vodijo  v  hujše nepravilnosti teh udeležencev.

Na Koroški Beli je bilo ponoči okoli 2.30 vlomljeno v poslovni objekt in odtujene cigarete ter denar, oboje majhne vrednosti.