Pregled dogajanja: Nevarno reševanje s Skute

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

  • 9 obvestil o prometnih nesrečah;
  • 2 kršitvi predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 3 v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa prijave sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom in ponarejanje listin.

V Kranjski Gori je zaradi kratkega stika zagorel aparat. Nastala je manjša materialna škoda. Poškodovan ni bil nihče.

Včeraj dopoldan so kranjski policisti zadržali psa, ki je bil v Preddvoru brez lastnika in je bila zanj podana prijava. Proti skrbniku poteka postopek.

V Dražgošah je krajanka našla starejšo granato, ki so jo prevzeli strokovnjaki za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Promet

Včeraj se je na Gorenjskem zgodilo osem prometnih nesreč. V dveh so se udeleženci telesno poškodovali. V Lescah je padel kolesar, v Podkorenu pa je zaradi neprilagojene hitrosti motorist trčil v ograjo.

Kriminaliteta

Na Stražiški ulici v Kranju so policisti obravnavali poskus vloma v trgovino, na Visokem pa je bil z dvorišča odtujen vodni skuter zeleno-bele barve, ki je bil naložen na prikolici.

Skuta – reševanje pri sestopu

Ekipa policijskega helikopterja je ta teden dvakrat posredovala na isti gori, na istem mestu, v enakih zelo nevarnih okoliščinah.

Obakrat je šlo za reševanje po dveh oseb pri sestopu z 2.532 m visoke Skute v Kamniško Savinskih Alpah. V torek sta s poti zašli avstrijski planinki, dan kasneje dva Slovenca, ki sta se še posebej konkretno znašla v nemilosti gore.

Na višini okoli 2.200 metrov sta zašla na izpostavljeno območje zelo strmih gladkih skalnih plat, na roko pa jima ni šlo niti vreme, saj je začelo rositi in močiti že v osnovi zelo spolzko
skalo, pihal je veter, na območju pa se je pojavila tudi megla. Zelo težke razmere, ki so zahtevale izjemno veliko previdnost.

Izkušen policist gorske policijske enote, ki je bil takrat v vlogi gorskega reševalca letalca in je opravil oba dviga planincev, je po intervenciji povedal, da je bilo to eno od najbolj nevarnih reševanj, saj bi že najmanjša napaka pomenila okoli 300 metrski smrtonosni padec. Konkretne so bile tudi besede rešenih planincev: “Hvala danes sva bila 100 odstotno prepričana, da bova umrla.”

Slika: PU Kranj

Imejte v mislih, da v gorah ni enostavnih situacij in ni enostavnih reševanj. Vsako je drugačno, vsako zahtevno. Bodite zbrani in pozorni. Hodite vsaj v dvoje in zelo pazite. Kjer so markacije zbledele ali jih ni, preverite če ste na pravi poti. Varno se vrnite domov.