Pregled dogajanja: Nesreče v prometu in v gorah. Tujci ponovno brez dovoljenja zbirali prostovoljne prispevke.

vir:morgenpost.de

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

  • 3 obvestila o prometnih nesrečah z materialno škodo;
  • 3 kršitve predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 1 v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa prijave sumov kaznivih dejanj nasilje v družini s prepovedjo približevanja žrtvi nasilja in ponarejanje denarja (unovčen je bil bankovec za 20 eurov).

Na območju Triglava je bil včeraj obravnavan zdrs planinca in poškodba noge. Intervencijo so opravili gorski reševalci, prevoz v zdravstveno ustanovo pa je izvedla ekipa vojaškega helikopterja.

Promet

Gorenjski policisti so minuli dan obravnavali dve prometni nesreči s telesnimi poškodbami.

  • V Hotemažah je voznica včeraj zjutraj zapeljala s ceste in trčila v drog javne razsvetljave.
  • Na Jesenicah pa so policisti popoldan obravnavali trčenje na parkirišču. Voznica je pri premiku vzvratno trčila v nakupovalni voziček, ki ga je potiskala peška in povzročila njen
    padec.

Voznica s prve nesreče in peška z druge nesreče sta po podatkih policije lažje poškodovani.

Nadzor prometa

Gorenjski prometni policisti so včeraj iz prometa izločili tri udeležence pod vplivom alkohola, med njimi kolesarja z 1,5 promili alkohola (0,74 mg/l). Druga dva izločena udeleženca sta bila voznika osebnih vozil z rezultati 0,35 in 0,52 mg/l alkohola. V vseh treh primerih gre za količino, ki vpliva na človeka in posledično tudi na varnost cestnega prometa ter drugih udeležencev. Vozite trezni.

V še štirih primerih pa so do odprave nepravilnosti iz prometa izločili tovorna vozila, ki so prekoračila največjo dovoljeno skupno maso od 10 do 20%. Kontrole tovornih vozil so bile opravljene v Šenčurju, Naklem in na gorenjski avtocesti.

Nepravilnosti pri štirih tovornih vozilih so prometni policisti ugotovili tudi že dan prej, in sicer dve prekoračitvi teže od 20 do 30% dovoljene skupne mase in po en nepravilno pritrjen tovor ter tehnično neizpravno tovorno vozilo z napakami na krmilnem mehanizmu in vgrajenimi nehomologiranimi deli. S tovrstnimi nadzori bodo prometni policisti še nadaljevali.

Zbiranje prispevkov

V Lescah so policisti včeraj preverjali prijavo zbiranja prostovoljnih prispevkov s strani tujcev. Osebe niso bile izsledene.

Policisti opozarjajo na previdnost pri izročanju prispevkov, predvsem kadar so zbiralci tujci. Tujci prispevke najpogosteje nedovoljeno zbirajo na parkiriščih trgovskih centrov in pod pretvezo, da so za gluhoneme ali otroke. Ljudem pri tem v podpis običajno ponujajo tudi popisni list.

Na interventno številko 113 so gorenjski policisti ta mesec sprejeli pet takih prijav, in sicer za lokacije Zlato Polje in center Kranja, Spodnji Plavž na Jesenicah ter Bled. Osebe so izsledili v treh primerih. V enem primeru prijave je imela oseba dovoljenje za zbiranje prispevkov. Sum kršitve občani lahko prijavite na interventno številko 113.