Pregled dogajanja: Nesreče na avtocesti na območju delovne zapore. Meritve hitrosti.

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 24 urah sprejel:

  • 6 obvestil o prometnih nesrečah z materialno škodo;
  • 2 kršitvi predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 1 v zasebnem prostoru.

Ostali dogodki

  • Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli dve vozilu, v enem primeru v kombinaciji z alkoholom pri vozniku (0,40 mg/l) na Jesenicah.
  • Na Belci se je včeraj zvečer proti potoku najverjetneje zaradi obilnega deževja sprožil plaz peska in kamenja. Bližnje hiše niso bile ogrožene, gre pa za isto mesto, kjer je bil plaz že lani.
  • Danes ob zapori priključka Kranj zahod v smeri Jesenic močno povečan promet skozi Naklo. Največja zgostitev je bila med 6.40 in 7.30 uro, rep kolone pa od gostilne Marinšek do Police in naprej proti Zlatemu Polju v Kranju. V podvozu pot avtocesto pri Strahinju (izvoz Naklo) naj vozniki tovornih vozil pazijo pri srečanju zaradi širine vozil.
    Tudi danes bo v popoldanski prometni konici odprt krak na rondoju Primskovo za smer Škofja Loka.
  • Aktivnih je več delovnih zapor na območju Kranja oziroma v okolici, kar povečuje čas trajanja vožnje in možnost zastojev v prometnih konicah. Pozivajo k upoštevanju prometnih pravil in strpnosti.

Meritve hitrosti

Gorenjski prometni policisti so prejšnji teden v Seničnem na šolski poti na omejitvi 50 km/h dvakrat merili hitrosti na istem mestu. Najprej v sredo in ponovljeno potem še v petek.

V sredo je bila najvišja izmerjena hitrost 78 km/h, prekoračilo pa jo je 22 voznikov. Povprečna prekoračitev hitrosti je znašala 64 km/h. Izmerjena je bila hitrost okoli 300 vozil.

V petek pa je stacionarni radar v mobilnem ohišju izmeril hitrost 264 vozil in najvišjo hitrost 71 km/h. Hitrost je prekoračilo 17 vozil, povprečna prekoračitev pa je znašala 64 km/h. Povprečna hitrost vseh merjenih osebnih vozil je bila 46 km/h, kar je nekoliko pod omejitvijo. Voznike policisti pozivajo k upoštevanju omejitev hitrosti in previdnosti na šolskih poteh. Z meritvami na šolskih poteh bodo policisti še nadaljevali.

Promet, nesreče avtocesta

Na območju delovne zapore so policisti včeraj obravnavali dve prometni nesreči in skupno pet nesreč preko vikenda.

V soboto so tako obravnavali naletno trčenje na Karavankah zaradi neustrezne varnostne razdalje in dvakrat trčenje v prometno signalizacijo pri vožnji skozi delovno zaporo pri Naklem v smeri Jesenic.

V včerajšnjih nesrečah pa gre za trčenje v table pokončne zapore, ki razmejujejo vozišče in delovišče pri Naklem, in trčenje dveh vozil zaradi neustrezne varnostne razdalje v Podtaboru.

Do trčenj v plastične table pokončnih zapor prihaja, ker vozniki ne vozijo po sredini prometnega pasu in ker se bolj kot na cesto ozirajo na delovišče, ki je ob vozišču. Oziranje na delovišče tudi zmanjšuje samo pretočnost prometa in niža hitrost vožnje vozil.

Živali

Kranjski policisti so včeraj obravnavali prijavo o dveh spuščenih psih, ki sta preganjala divjad. Psa sta bila spuščena brez nadzora. Proti skrbnikom bo uveden prekrškovni postopek po predpisih o zaščiti živali.