Pregled dogajanja: Nesreče kolesarjev in nesreče v gorah. Padec padalke v jezero.

vir: merkur.de (slika je simbolna)

Gorenjski Operativno komunikacijski center je na številko 113 v zadnjih 48 urah sprejel:

  • 15 obvestil o prometnih nesrečah;
  • 5 kršitev predpisov o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ter 2 v zasebnem prostoru;
  • s področja kriminalitete pa naznanila sumov kaznivih dejanj tatvina, vlom in poškodovanje tuje stvari.

Trije udeleženci prometnih nesreč so bili pod vplivom alkohola, eden z 1,5 mg/l alkohola.

V Bohinju je bil včeraj obravnavan padec jadralne padalke zaradi nepravilnosti pri pristajanju. Padla je v jezero. Prvi so ji pomagali plavalci, deskarji s supi in voditelj čolna. Utrpela je telesne poškodbe. Odpeljana je bila v zdravstveno ustanovo.

V Tržiču so policisti obravnavali poškodbo otroka pri zadrževanju na strehi zapuščenega objekta. Otrok je utrpel globljo ureznino na nogi.

Obravnavanih je bilo več nesreč v gorah, zato bodite posebej previdni.

Promet

V segmentu prometnih nesreč je bilo v minulih dveh dneh zelo pestro. Poškodovanih je bilo pet kolesarjev in ena motoristka, v nesrečah pa so bili udeleženi še trije vozniki avtomobilov pod vplivom alkohola.

Kolesarji so bili v nesrečah udeleženi v Kranju, kjer je kolesarka utrpela zlom komolca. Na Petrovem Brdu je kolesar po padcu zaradi prehitre vožnje utrpel udarec v glavo. Na Vršiču je kolesarka padla preko krmila kolesa in
trčila v drevo. V Žirovnici pa je voznica z osebnim avtomobilom kolesarju izsilila prednost. Utrpel je poškodbe reber in rame.

Nesreča motoristke se je zgodila v Škofji Loki. Vanjo je zaradi prekratke varnostne razdalje trčila voznica z osebnim avtomobilom.

Vsi ti udeleženci so bili telesno poškodovani.

V nesrečah z materialno škodo pa so bili v treh primerih udeleženi alkoholizirani vozniki z osebnimi avtomobili. V Kranju je imel voznik v izdihanem zraku 0,74 mg/l alkohola, v Škofji Loki 0,44 mg/l alkohola, na avtocesti pri Radovljici pa 1,50 mg/l alkohola. Prvi dve nesreči sta se zgodili zaradi vožnje po nasprotni polovici ceste, na avtocesti pa je voznik trčil v ograjo.

Reševanja v gorah

V zadnjih dveh dneh je bilo z gora s helikopterjem slovenske vojske prepeljanih več poškodovanih oseb.

  • V ponedeljek sta bili s policistom gorske policijske enote opravljeni reševanji na Mali Mojstrovki in Velikem vrhu. Obakrat je bil razlog za padec zdrs planincev.
  • Tudi včeraj dopoldan je planinka zdrsnila na območju Vrtače, v drugi nesreči pa si je
    planinka na poti proti Kališču poškodovala nogo.
  • Na Staničevi koči je bila obravnavana poškodba osebe pri padcu v koči, zvečer pa na območju Tolmina še padec gorskega kolesarja. Vsi so bili telesno poškodovani.

Ko greste v gore, se pripravite, tako fizično kot psihično. Izbirajte sebi, opremi ter vremenu primerne ture in upoštevajte, da je osvojitev vrha običajno lažji del poti. Težje zna biti vračanje nazaj v dolino, ker ste takrat že utrujeni, pri čemer se noge in telo nasploh odzivajo drugače, kot če ste spočiti. Bodi razumni in previdni.

Vlom

V Bohinju je bil včeraj obravnavan vlom v dve vozili. Odtujena je bila gotovina.