Pregled dogajanja: Nesreče kolesarjev, drzna tatvina in nesreče na težje dostopnih terenih

Slika: PU Kranj

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel:

  • deset obvestil o prometnih nesrečah,
  • šest prijav o kršitvi predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju ter pet v zasebnem prostoru.

V preteklem dnevu so se zgodile pretežno nesreče kolesarjev

Minuli dan so gorenjski policisti obravnavali deset prometnih nesreč, med njimi kar polovico z udeležbo ranljivejših udeležencev v prometu. Štirje med njimi so bili kolesarji,
eden pa motorist, prav vsi so pa so utrpeli telesne poškodbe.

  • Na Bledu sta se zgodili dve nesreči. V eni je kolesar zaradi sunkovitega zaviranja padel preko krmila kolesa, v drugi pa je kolesar nesrečo na kolesarski stezi povzročil zaradi neprilagojene vožnje hitrosti kolesa.
  • V Mojstrani je kolesar nadzor nad kolesom izgubil med zaviranjem in je v manevru padel po tleh.
  • V Podkorenu pa je kolesarka med vožnjo skozi ovinek padla pri vožnji po makadamski cesti.
  • Nesreča motorista se je zgodila v Kranju, povzročila pa jo je voznica osebnega avtomobila, ki je na krožišču motoristu odvzela prednost. Motorist je po podatkih policije utrpel lahke telesne poškodbe.

“Ranljivejši udeleženci so v tem delu sezone velikokrat množično pojavljajo v prometu, kar za sabo prinese tudi več nesreč in več tveganja. Ko gre za nesreče kolesarjev in motoristov ter krivdo na njihovi strani, se kot kritična razloga za nesreče pojavljata predvsem neprilagojena hitrost vožnje in nepravilna stran oziroma smer vožnje, kadar pa so ti udeleženci žrtve drugih voznikov, je najpogostejši razlog za nesreče odvzem prednosti
na križiščih. Zato vse udeležence pozivamo k bolj varni udeležbi v prometu, maksimalni uporabi zaščitne opreme in upoštevanju prometnih pravil.” opozarja mag. Bojan Kos.

Krajši poostren nadzor nad tovornimi vozili 

Včeraj so gorenjski policisti v krajšem poostrenem nadzoru v okviru enotedenske akcije nad tovornimi vozili in avtobusi kontrolirali 34 tovornih vozil. V dveh primerih so ugotovili prekoračitev teže, trije vozniki tovornih vozil so prekoračili najvišjo dovoljeno hitrost, v še enem primeru pa je bil tovor nepravilno naložen.

Drzna tatvina

Na Ljubljanski cesti v Radovljici je neznani storilec včeraj v trgovini izkoristil krajšo odsotnost prodajalke od blagajniškega pulta in iz blagajne odtujil manjši znesek denarja.

Dejanja je osumljen približno 30 let star moški, ki je visok okoli 175 cm, s suho postavo, črnimi kratkimi lasmi in svetlejšo poltjo. Bil je neobrit, nosil pa je belo majico in temno modre delavske hlače z naramnicami.

Nesreče na težje dostopnih terenih

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali tri dogodke, ki so se zgodili na težje dostopnih terenih.

  • Na območju Martuljških slapov je planinec padel pri hoji in si poškodoval glavo.
  • Na Stolu pa je planinec zdrsnil s poti in si poškodoval nogo.

Obakrat je posredoval helikopter z ekipo za reševanje v gorah na Brniku.

  • Na območju Jelovice pa so blejski policisti obravnavali nesrečo pri delu v gozdu, kjer si je delavec huje poškodoval prst.