Pregled dogajanja: Nadzori hitrosti na več odsekih, tatvina in napoved razmer za vikend

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel:

  • osem obvestil o prometnih nesrečah z materialno škodo,
  • deset prijav o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju.

Včeraj so policisti izvajali posamezne nadzore hitrosti

Tržiški, kranjski in gorenjski prometni policisti so včeraj vsak na svojem območju izvajali meritve hitrosti vožnje voznikov. Nadzori so se izvajali na varnostno bolj problematičnih točkah, izmerjenih pa je bilo večje število prehitrih voznikov.

Tržiški in kranjski policisti so nadzor izvajali na relaciji Kranj – Golnik – Bistrica pri Tržiču. V nekaj urnem nazoru so ugotovili:

  • 11 prekoračitev hitrosti,
  • najvišja izmerjena hitrost na omejitvi 50 km/h je bila 73 km/h.

Nevarnost pri tej hitrosti se najbolj preprosto ponazori s potjo ustavljanja. Če je ta pri hitrosti 50 km/h dolga približno 28 metrov, pri hitrosti 73 km/h znaša že preko 50 metrov. Trčenje za pešca pri taki hitrosti je usodno.

Še bistveno več prehitrih voznikov pa so včeraj našteli gorenjski prometni policisti:

  • 39 voznikov je najvišjo dovoljeno hitrost prekoračilo na gorenjski avtocesti,
  • šest prekoračitev hitrosti so policisti izmerili na cestah zunaj naselja,
  • štiri pa v naselju.

Na avtocesti proti Karavankam, kjer je hitrost od Lesc naprej omejena na 110, je bila najvišja izmerjena hitrost 181 km/h. Gre za relacijo, kjer dnevno prihaja do zastojev.

Na cesti zunaj naselja so policisti najvišjo hitrost izmerili na glavni cesti Podtabor – Ljubelj in je znašala 116 km/h.

V naselju pa je bil najhitrejši voznik na Laborah. Na omejitvi 50 km/h je vozil s hitrostjo 72 km/h.

“Hitrost vožnje je problematičen dejavnik vožnje in razlog za številne prometne nesreče, ki se vsako leto zgodijo na naših cestah. V treh nesrečah od petih se je ta dejavnik letos na Gorenjskem pojavil tudi pri smrtnih prometnih nesrečah. Zato zmanjšajte hitrost in s tem tudi tveganje, ki ga ta dejavnik povzroča.” je poudaril mag. Bojan Kos.

Tatvina in vlom 

  • Na Koroški cesti v Kranju sta včeraj dva storilca izvršila tatvino stvari iz prodajalne. Mlajši moški je po vstopu v trgovino okoli 9. ure dopoldan zamotil prodajalko, ženska pa je v svojo torbico medtem zložila več artiklov. Po dejanju sta s stvarmi pobegnila s kraja.
  • Na Trgu svobode v Tržiču je neznani storilec danes ponoči vlomil v gostinski obrat. Lastniki po do sedaj preverjenih podatkih ne pogrešajo ničesar.

Napoved razmer na cestah za vikend

Tudi ta vikend se pričakuje, da bo promet proti turističnim krajem na Gorenjskem zelo povečan in obstaja možnost daljših zastojev, predvsem na relaciji proti Bledu in Karavankam.

Več prometa se pričakuje tudi proti Kranjski Gori in Jezerskem, zato policisti opozarjajo
na previdnost in strpnost ter predvsem prilagojeno hitrost vožnje, ustrezno varnostno razdaljo, vožnjo z ničelno stopnjo alkohola ter uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov. Vozniki bodite spočiti, pred odhodom na pot in vmes pa spremljajte prometne informacije.