Pregled dogajanja: Izsledili torkovega roparja in izločili tri pijane voznike

Preiskan  je  torkov rop trgovine v Kranju

S PU Kranj so sporočili, da so kranjski kriminalisti včeraj popoldan na podlagi zbranih obvestil pridržali moškega, ki je osumljen torkovega ropa trgovine na Planini v Kranju. V ropu je storilec zaposlenim grozil z orožjem, ugotovljeno je bilo, da gre za imitacijo pištole in odtujil manjši znesek gotovine. Pri tem ni poškodoval nikogar, po dejanju pa je peš pobegnil. Osumljenec je bil včeraj že zaslišan in po zaslišanju spuščen na prostost. Za kaznivo dejanje bo kazensko ovaden.

“Kdor vzame tujo premično stvar, da bi si jo protipravno prilastil, tako da uporabi silo zoper kakšno osebo ali ji zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let.” je razložil mag. Bojan Kos.

V lanskem letu so storilci na Gorenjskem izvršili deset ropov, šest so jih kriminalisti preiskali. V letošnjem letu je ropov šest, preiskani pa so štirje.

Nepreiskan je rop trafike na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah s 6. februarja. Takrat je neznan moški, star približno 30 let, okoli 18. ure, prodajalki grozil z ostrim predmetom. V dejanju si ni ničesar prilastil.
Moški je bil visok okoli 170 cm, imel je suho postavo, obraz je imel zakrit s šalom v kombinaciji oranžne in bež barve, oblečen pa je bil v jakno z »vojaškim vzorcem« in kapuco, ki jo je nosil preko glave.

Drugi nepreiskani rop pa se je zgodil 3. novembra ponoči. Okoli 1.50 je neznani storilec vstopil v gostinski obrat na Primskovem v Kranju in po grožnjah z orožjem odtujil nekaj denarja. Storilec je moški s suho postavo, oblečen v temno jakno in temno trenirko ter čevlje svetlo rjave barve. Obraz je imel prekrit.

Kdor kaj ve o ropih, prosimo, da podatke sporoči na interventno številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

Kako ravnati ob ropu:

  • Sprožite alarm in kamere – če to ni mogoče takoj in neopazno, ne tvegajte;
  • ostanite mirni in ne izzivajte storilca z nepotrebnimi gibi ali dejanji;
  • ne reagirajte pretirano pogumno in nepremišljeno;
  • ne kričite, ker lahko s tem ogrozite še koga v prostoru;
  • pozorno spremljajte roparjeve reakcije in upoštevajte njegove ukaze;
  • poskušajte si zapomniti čim več roparjevih značilnosti (postavo, starost, obleko, besede, naglas, narečje in druge podrobnosti);
  • po napadu opazujte, kam je pobegnil in kako (peš, registrska številka, barva, tip vozila …);
  • tisti, ki je žrtev roparja ali priča temu dejanja naj takoj pokliče tudi na interventno številko 113.

Na območju Gorenje vasi je včeraj okoli 15. ure, ob obratu za predelavo lesa, zagorela žagovina v silosu in povzročila požar. V požaru je nastala materialna škoda na objektu in njegovih delih, poškodovana pa ni bila nobena oseba. Glede na do sedaj zbrana obvestila
policisti niso ugotovili tuje krivde za dogodek.

Kljub slabšim razmeram na cesti se nekateri niso odpovedali alkoholu.

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali tri voznike, ki so vozili pod vplivom alkohola:

  • Dva so iz prometa izločili  na območju Kranja, napihala sta 0,48 in 0.63 mg/l,
  • eden pa je bil izločen na območju Bleda – 0,44 mg/l.

Pijanemu vozniku v Kranju je bil zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja zasežen tudi osebni avtomobil.

Odpovejte se pitju alkohola, če boste vozili ali pa si poiščite drug prevoz! Gostinci pa ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, še posebej pa tistim, za katereveste, da bodo zatem sedli v vozila!