Pregled dogajanja 01.08.: nesreče, v katerih so vpleteni kolesarji – AKTUALNE POVEZAVE ZA VEČJO VARNOST V PROMETU

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel 11 obvestil o prometnih nesrečah, tri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in štiri v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina in vlom. O smrtni nesreči v gorah na območju Viševnika smo vas obveščali že včeraj.

Promet, ponovno izstopajo kolesarji!

V več kot polovici prometnih nesreč, ki so se včeraj zgodile na gorenjskih cestah so se udeleženci telesno poškodovali. Ponovno so bili v nesrečah udeleženi tudi kolesarji, ki so postali praktično vsakodnevni udeleženci prometnih nesreč.

 • V prvi včerajšnji nesreči s telesnimi poškodbami, ki se je zgodila že zjutraj, sta zaradi neupoštevanja pravil o prednosti na območju Žirovnice trčila dva osebna avtomobila.
 •  Pet nesreč s poškodbami so policisti obravnavali popoldan:
  • na škofjeloškem območju se je kolesarki med vožnjo kolesa snela veriga in je zato izgubila ravnotežje ter padla;
  • na območju Gorenje vasi je kolesarka s kolesom padla zaradi učinka bolezenskega
   stanja;
  • v Železnikih pa sta trčila traktorist, ki je huje poškodovan, in voznik tovornega vozila,
  • telesno poškodovani so bili še trije kolesarji, ki so iz Jezerskega proti Preddvoru vozili v večji skupini kolesarjev, in je najprej padel eden od njih, potem pa zaradi neustrezne varnostne razdalje še dva,
  • še eno hujšo nesrečo z udeležbo kolesarke pa so obravnavali tudi tržiški policisti –kolesarka je preko krmila kolesa padla pri zaviranju.

Traktorista z nesreče v Železnikih in kolesarko z nesreče iz Jezerskega je zaradi hudih poškodb s kraja v zdravstveno ustanovo odpeljal helikopter. Poškodbe so pri obeh zelo resne.

Opozoril k varni udeležbi v prometu za vse udeležence in predvsem pozivov kolesarjem, naj bodo zaradi svoje ranljivosti in velikega tveganja za poškodbe v primeru nesreče zelo previdni, je bilo v zadnjem obdobju veliko.

Trend kljub temu kaže, da se je število nesreč kolesarjev v zadnjem obdobju zelo povečalo in gre velikokrat za krivdo na njihovi strani, ki je povezana predvsem z neprilagojeno hitrostjo vožnje ter nepravilno stranjo oziroma smerjo vožnje.

V naseljih do nesreč največkrat prihaja zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje kolesarjev, zaradi vožnje po pločnikih ali v nasprotni smeri po kolesarski stezi, ko gre za odgovornost voznikov pa zaradi odvzemov prednosti oziroma izsiljevanj.

Zunaj naselij pa nesreče kolesarjev povezujemo predvsem z neprilagojeno hitrostjo tako kolesarjev kot voznikov motornih vozil, s prehitevanji in vožnjo preblizu desnemu robu.

Od 73 do sedaj evidentiranih nesreč na gorenjskih cestah je samo 13 takih, kjer kolesarji niso bili telesno poškodovani. Letos sta dva kolesarja na Gorenjskem že umrla, eden v začetku leta, ko je vanj trčil voznik osebnega avtomobila, in drugi prejšnji mesec, ko je kolesar na Jesenicah trčil v avtomobil in na kraju umrl.

Aktualne povezave:

Z avtoceste odstranjevali dva voznika mopedov

Gorenjski prometni policisti so včeraj dopoldan z avtoceste odstranili dva udeleženca na mopedih, ki sta se peljala iz Lesc proti Radovljici. Eden od njiju je bil tudi brez zaščitne čelade. Oba so policisti zaradi kršitve prometnih pravil obravnavali v prekrškovnem postopku.

Na avtocesto ali hitro cesto, lahko zapeljejo in vozijo po njej le vozniki motornih vozil in skupin vozil, ki po deklaraciji proizvajalca dosegajo hitrost, večjo od 60 km/h.

Kriminaliteta

Neznani storilec je včeraj ponoči v kraju Ovsiše vlomil v gospodarsko poslopje in odtujil manj vredno orodje.

PU Kranj