Predstavitev knjige Stražarji Karavank

Ob izidu knjige STRAŽARJI KARAVANK – LOJZE UDE IN BOJI ZA SEVERNO MEJO ste vabljeni na predstavitev, ki bo v četrtek, 29. novembra 2018, ob 18.00 uri v dvorani Mestne knjižnice Kranj, Gregorčičeva ulica 1, Kranj.

 

Knjigo je izdalo Društvo general Rudolf Maister Kranj s pomočjo Zveze društev general Maister Ljubljana, Mestne občine Kranj, občin Tržič, Bled, Škofja Loka, Cerklje, Šenčur, Kranjska Gora, Jesenica in Radovljica ter v sodelovanju z Združenjem vojaških gornikov Slovenije.

S to knjigo želi društvo počastiti spomin na 100. obletnico bojev za severno mejo, ki jih je vodil general Rudolf Maister in v okviru teh dogodkov osvetliti vlogo poročnika Lojzeta Udeta st. iz Tržiča, ki se je kasneje kot pravnik, publicist in zgodovinar praktično celo življenje poglobljeno ukvarjal z narodnostnimi vprašanji, zlasti pa z vprašanjem Slovencev na Koroškem.

Na predstavitvi bo prisoten tudi prof. dr. Lojze Ude ml., sin Lojzeta Udeta st.

Knjigo bosta predstavila urednika dr. Blaž Torkar iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske in
asist. dr. Miha Šimac iz Teološke fakultete Univerze v Ljubljani.

Avtorji knjige so poleg obeh urednikov še dr. Danijel Grafenauer, znanstveni sodelavec na Inštitutu za narodnostna vprašanja in mag. Matjaž Ravbar, višji kustos v Centru vojaških šol / v Vojaškem muzeju Slovenske vojske.

Predstavitev bo vodil in povezoval predsednik Društva general Rudolf Maister Kranj mag. Janez Tavčar.

Knjiga bo udeležencem na predstavitvi na voljo po zaželenem prostovoljnem prispevku, kasneje pa le v društvu, ker ne bo v prosti prodaji.

Prijazno vabljeni.