Predsednik vlade Janez Janša meni, da smo dosegli ambiciozen dogovor in je z njim tudi zadovoljen 

Evropski svet je danes po večdnevnih pogajanjih dosegel dogovor o večletnem finančnem okviru in instrumentu za okrevanje, skupaj vrednih 1824 milijard evrov. Dogovor prinaša obsežna dodatna sredstva za Slovenijo, ki bodo olajšala okrevanje po krizi COVID in spodbudila investicije v zeleni in digitalni prehod.

” Po Brexitu je Evropska unija drugačna, razmerja sil so drugačna, vzpostavljajo se nova ravnotežja in morda je tudi to dodatno prispevalo k temu, da je trajalo praktično 4 dni, da se je prišlo do dogovora,” je uvodoma v izjavi za medije dejal slovenski premier Janez Janša.

V nadaljevanju je dejal, da Slovenija pozdravlja dogovor, ki je bil dosežen, tako o večletnem finančnem okviru kot tudi o instrumentu za okrevanje. “Gre za velik dosežek,” je dejal premier in dodal, da gre tudi za svetel trenutek. “Prvič zato, ker je dejansko skupni obseg sredstev za okrevanje in razvoj v prihodnjih letih, še posebej v prvih treh letih, sedaj zadosten. Gre za robusten odgovor na koronakrizo in ta skupen obseg zagotavlja tudi nek večji optimizem pred jesenjo, ko se vsi še malo bojimo, kaj bo z nadaljevanjem tega epidemiološkega vala,” je dejal predsednik vlade in dodal: “Po drugi strani pa sta oba instrumenta dobra tudi zato, ker smo dosegli pravično razdelitev.”