Letalska policijska enota je z gorskimi reševalci včeraj pozno popoldan opravila dve reševanji v gorah in na varno tik pred temo pripeljala tri pohodnike.

Najprej je bila policijska posadka aktivirana za reševanje na Prisojniku, kjer sta dve pohodnici neopremljeni za snežne razmere zašli na neprehoden teren na zelo zahtevni poti »skozi okno«. Za zahtevno reševanje je bilo za spust gorskega reševalca letalca s helikopterja na zelo strm in spolzek teren potrebno uporabiti kar 86 metrov helikopterske jeklenice, s katero so posadka in reševalec nato eno za drugo varno dvignili v helikopter in prepeljali v Kranjsko Goro. Gre za tuji pohodnici, ki sta se izgubili. Sta nepoškodovani.

V istem letu je posadka po zaključenem reševanju na Prisojniku pomagala tudi radovljiškim gorskim reševalcem, ki so na območju Stola reševali pohodnico s poškodbo noge. S helikopterjem je bila prepeljana v zdravstveno ustanovo.

Policija opozarja, da so razmere v gorah ponekod še zelo nevarne, občutek varnosti, ko gore gledamo iz doline, pa lahko tudi zelo varljiv. Zato pozivajo k previdnosti, opremljenosti, varnosti, informiranosti in organiziranosti. Ponudnike nastanitev pa prosijo, naj o nevarnostih v gorah poučijo svoje goste in jim svetujejo varno pohodništvo, po potrebi tudi v sodelovanju z usposobljenimi gorskimi in planinskimi vodniki.

Spletno uredništvo