Pot, ki je več kot bližnjica

Mnogi Kranjčani so konec leta 2020 z navdušenjem sprejeli novico, da je Mestna občina Kranj skupaj z Elektrom Gorenjska d.d. odprla pešpot iz starega mestnega jedra Kranja do nakupovalnega središča na Savskem otoku. Pot pa ni le bližnjica, je pester prikaz zgodovine otoka in podjetniške družine Majdič iz Kranja, ki je pustila pomemben pečat pri razvoju trgovine in podjetništva na Gorenjskem. Ob sprehodu po tej poti si obiskovalci tega dela Kranja lahko preberejo tudi o živalih in rastlinah, ki se tam nahajajo. Snovalec ideje te poti je Iztok Jenko iz Elektra Gorenjske d.d., ki je pripravil predstavitev zgodovine tega območja na šestih informacijskih tablah, proti koncu poti pa je postavljen tudi mlinski kamen, ki je mlel žito mnogim generacijam Kranjčanov. Vendar ta pot ni nova, družina Majdič jo je uredila že pred devetdesetimi leti, vendar je bila vse do leta 2020 zanemarjena in neprehodna.

Savski otok ima bogato zgodovino. V 16. stoletju je skupaj z mlinom pripadal baronu Khislu in je bil tudi lastnik gradu v Kranju, ki se imenuje po njem. Konec 19. stoletja je otok kupila družina Majdič, ki ga je imela v lasti do nacionalizacije premoženja. Prav v mlinu so leta 1893 prižgali prvo luč v Kranju. V času njenega lastništva je bil Majdičev log lično urejen park, znan po svoji krajinski zasnovi. Majdiči so ob Savi postavili tudi eno od prvih elektrarn na slovenskem prostoru. Bili so močno povezani z industrijskim razvojem Kranja. Pozneje je bil otok znan po Gorenjskem sejmu, drsališču, pokritem bazenu, sprehajalnih poteh in številnih dobro obiskanih dogodkih. Leta 2003 pa je na kraju porušenih sejemskih objektov zrastlo nakupovalno središče.

“Na koncu poti, preden se spustimo po klancu do Supernove, je ob strani razstavljen ohranjen mlinski kamen kot simbol dediščine ki pomembno povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost. Lahko rečem, da bo ta pot na Majdičev log živela, se dopolnjevala, rastla in postala del večje zgodbe celotnega otoka.” je povedal Iztok Jenko, idejni oče projekta.

Del te večje zgodbe bo po Jenkovih trditvah obsegala ureditev kolesarske in pešpoti po celotnem Savskem otoku, ki bo povezan v obliki črke Y s Stražiščem, Besnico in Struževim. Pot v Struževo bo potekala preko kanala, ki služi za potrebe delovanja HE Sava. V sodelovanju z Mestno občino Kranja pripravljajo tudi prenovo večini Kranjčanov neznanega Poprovega posestvo oz. Poprovega vrta, ki ga je kranjska občina odkupila od družine Majdič. Poprov vrt je je bil nekoč prekrasen botanični vrt, ki je služil za oddih družini Majdič.

Pogled na nekoč lepo urejen Majdičev log. (Fotografija iz arhiva družine Majdič, posredovana Elektro Gorenjska d.d.)

Na Poprovem vrtu bodo uredili botanični vrt z rožami in zimzelenimi rastlinami, tako bo celotna pot postala še bolj privlačna za obiskovalce. Na samem Poprovem vrtu bodo razstavili tudi prvo turbino iz tamkajšneo elektrarne, ki je še iz avstro ogrskih časov in je proizvajala elektriko za Kranj. S tem projektom želi Elektro Gorenjska skupaj z Mestno občino Kranj poleg prijetne kolesarske in pešpoti Kranjčanom približati zgodovino družine Majdič in razvoja trgovine in podjetništva v Kranju.