Polna žlica kulture

Slika: www.trzic.info

Vsako mesto je tudi mesto samosvoje kulture. Zgodovinska mesta Slovenije so mesta kulture različnih dob. V starih mestnih jedrih opazujemo sledi preteklosti na vsakem koraku. A lepota zgodovinskih mest ni le v njihovi urbanistični zasnovi, arhitekturi, umetnosti. Povežimo potepe po mestih z obiskom muzejev in galerij, razstav in najrazličnejših prireditev s spoznavanjem njegovih okusov. Izberimo zase kulturno gastronomski abonma, ki nam običajen dan ali večer spremeni v doživetje, polno kulturnih spoznanj.

S takšnimi nameni so v Združenju zgodovinskih mest Slovenije pripravili abonma, ki je tako pisan in raznolik, kot je raznolika umetnost, ki še danes nastaja in se predstavlja v mestih, ponosnih na svojo preteklost. Kdor išče kulturo, najde tudi kulinariko. Gastronomija je del identitete zgodovinskih mest Slovenije. Ko izbirate doživetja kulture, izberite tudi okuse značilnih jedi, pijač in drugih mestnih dobrot.

Od gorenjskih mest se v projektu predstavljajo Kranj, Škofja Loka, Radovljica, Kamnik, Tržič in Jesenice, vključenih pa je tudi še več drugih slovenskih mest. Tako lahko to poletje dodobra raziščete zgodovino in kulturo teh mest in se okrepčate z lokalnimi dobrotami. Ob odkrivanju posebnosti teh mest se boste srečali z vrhunskimi kuharji, s prigrizki in zdravicami, kot si jih privoščijo njihovi meščani, ponosni na značaj svojega mesta.

“Ob tej priložnosti smo pripravili poseben kulturno-gastronomski abonma, ki povezuje 19 mest in ob 20. obletnici Združenja ponuja 20 dogodkov različnih kulturnih zvrsti. V letu 2021, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija, tako začenjamo s prvim kulturno-turističnim projektom, katerega pomemben del je tudi gastronomija,” je v vabilo zapisala Mateja Hafner Dolenc, generalna sekretarka Združenja zgodovinskih mest Slovenije.

Predstavitev projekta Polne žlice kulture, kulturno-turističnega projekta s pridihom okušanja lokalnih specialitet bo danes, 16. junija 2021, ob 10. uri v Sokolskem domu v Škofji Loki.