Policijska akcija “Varnostni pas varuje vas”

V ponedeljek, 4. julija 2022, se začenja drugi letošnji del nacionalne akcije Varnostni pas varuje vas, ki bo potekala vse do 10. julija 2022. Akcija, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, je namenjena opozarjanju na pomen pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu. Policisti vas ob tej priložnosti pozivamo, da se v vozilu pripnite vedno in brez izgovorov. In to na vsaki, tudi najkrajši poti.

Pri najhujših posledicah prometnih nesreč policisti na žalost vedno znova ugotovljajo, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas. Dovolj zgovorno je dejstvo, da je varnostni pas letos, in sicer v obdobju do 18. junija, uporabljala le dobra polovica voznikov, ki so umrli v prometnih nesrečah. Pri hudo poškodovanih voznikih jih je varnostni pas po podatkih agencije uporabljalo 78 odstotkov, pri lažje telesno poškodovanih pa 92 odstotkov.

Do 21. junija letos so policisti ugotovili že 22.376 kršitev neuporabe varnostnih pasov. Še posebej zaskrbljujoče pa je, da je bilo kar 2.407 kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, saj so otroci najbolj izpostavljeni in že ob lažjih trkih lahko utrpijo hujše posledice.

Policija sporoča, da bo vsaka policijska uprava v tem času izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali ob rednem delu. Pri nadzoru bodo policisti ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo.