Pogrešano planinko našli

Slika: FB Gorsko reševalna zveza Slovenije

Pogrešano planinko, ki so jo iskali že včeraj zvečer, z iskanjem pa so nadaljevali danes zjutra, so našli. V iskalni akciji s pomočjo termovizije v tolmunu ferate Jerman v Gozd Martuljku jo je našla živo posadka policijskega helikopterja. Gorski reševalci so jo zatem z vrvno tehniko dvignili na vrh ferate, od tam pa jo je vojaški helikopter odpeljal v zdravstveno ustanovo. V iskalni akciji so sodelovali kranjskogorski gorski reševalci in gorska policijska enota z ekipo policistov iz Policijske postaje Kranjska Gora.

Ženska je med spuščanjem po ferati zdrsnila in po padcu poškodovana oblezala v tolmunu v vpadnici ferate. Bila je povsem brez opreme za tovrstni plezalni objekt. Tudi sicer so ferate namenjene vzpenjanju in ne sestopanju. V kolikor bi ženska ta del, kjer je zdrsnila premagala, bi jo čakal se težji del in kot kaže, bi bilo reševanje potrebno v vsakem primeru. Kot poudarjajo policisti Policijske uprave Kranj, naj se ljudje takih podvigov ne lotevajo tako neresno in nepripravljeni, ker s tem tvegajo svoje življenje.

Vsem ekipam, ki so sodelovale v reševanju ob tem dogodku velja posebna zahvala. Brez takega sodelovanja, profesionalnosti ekip in razpoložljive opreme, bi bil razplet lahko drugačen.