Pogled na Kranj iz zvonika

Slika: FB MO Kranj

Cerkev sv. Kancijana je zagotovo najbolj prepoznavna stavba v mestni veduti Kranja, letos januarja pa je postala tudi kulturni spomenik državnega pomena. Iz zvonika cerkve od letošnjega 8. februarja dalje lahko slišimo melodično zvonovje vsak dan med 7.30 do 21.30 uro. Zvonovi igrajo slovensko in evropsko himno, slovenske ponarodele pesmi in Marijine napeve. Program kranjskega melodičnega zvonovja vsebuje tudi zbirko slovenskih pritrkovalskih melodij. Včeraj pa so predstavili še eno novost. Iz zvonika si lahko ogledamo Kranj z okolico. Do razgledne ploščadi, ki se nahaja 40 metrov nad mestom, vodi 163 stopnic. Za 600 let starimi zidovi je mogoče videti arhitekturne in zgodovinske zanimivosti cerkve. Vse to je plod dobrega sodelovanja med Mestno občino Kranj, Župnijo Kranj in Zavodom za turizem in kulturo Kranj.

 

Ob odprtju zvonika za javnost je župnik Župnije Kranj dr. Andrej Naglič dejal: »Nova pridobitev ni samo razgled na mesto, je tudi doživetje zvonovja in srednjeveških zidov. Cerkev sv. Kancijana je cerkev meščanov, meščani so jo tudi zgradili. Je sakralni spomenik, v cerkvi se opravljajo molitve, in tudi kulturni na razpolago širši javnosti. Na ta način se seznanjamo z dediščino naših prednikov in jo ohranjamo.«

Zvonik je odprt za javnost vsak dan med 9. in 17. uro. Vstopnice so na voljo v turistično informativnem centru Kranjska hiša. Cena ogleda za posameznika je 6 evrov, za družine in skupine nad 5 oseb pa je cena ogleda 4 eure na osebo.