Podeljene Severjeve nagrade za leto 2020

Slika: jskd.si

Sklad Staneta Severja je včeraj podelil 50. Severjeve nagrade za leto 2020 za stvaritve v slovenskih poklicnih in ljubiteljskih gledališčih ter študentoma dramske igre. Gre za edino nagrado na področju gledališča, ki enakovredno nagrajuje poklicne in ljubiteljske igralce ter študente dramske igre. Podelitev je zaradi ukrepov za zajezitev okužb s covid-19 potekala preko spleta, slovesni nagovor pa je imel predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije Boris Mihalj. Prejemnike prestižnih Severjevih nagrad za umetniške dosežke v obdobju zadnjih dveh let je izbrala strokovna žirija, ki so jo sestavljali dramski igralki Silva Čušin (predsednica žirije) in Nataša Barbara Gračner ter dramaturginje in teatrologinje Tea Rogelj, Diana Koloini in Zala Dobovšek.

 

Letošnji Severjevi nagrajenci

Med poklicnimi gledališčniki sta žirijo najbolj prepričala Jette Ostan Vejrup, članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, ki svojim vlogam vnaša polnokrvnost in mesenost, izhajajoči iz trdnega igralskega razmisleka in samo spraševanja, kot da gre za nenehen vitalni boj med navdihom in dvomom, poznanim in tveganim, domačim in tujim, ter Vladimir Vlaškalić, član igralskega ansambla Drama SNG Maribor, ki gledalca »pretrese z neverjetno neobrzdano energijo, silovit pa je tudi v tišinah in obvladani umirjenosti, pa celo, ko se umakne v ozadje,« je med drugim strokovna žirija zapisala v utemeljitvi nagrade.

Nagrado za najboljše stvaritve na ljubiteljskih odrih je žirija prisodila Bojanu Vistru, članu ansambla Šentjakobskega gledališča Ljubljana, za izjemni vlogi, odigrani v minulih dveh sezonah. V uprizoritvi 12 jeznih mož je v vlogi 10. porotnika prepričljivo prikazal pot svojega lika od zatajevanja nestrpnosti in sovraštva, ki v njem brbotata skozi celo predstavo, do njunega izbruha in nazadnje popolnega obupa ter kolapsa ob porazu. V komediji Resno moteni pa je s pomočjo svoje izjemne odrske prezence v vlogo taksista Petra uspel prenesti tako človeško toplino kot ostrino in tudi nemoč človeka, ki se spopada z osebnostnimi motnjami.

Med študenti dramske igre sta žirijo najbolj navdušila Gaja Filač in Klemen Kovačič. Slednji je prepričal v naslovni vlogi produkcije H genotipu Hamleta.