Mestna občina Kranj in občina La Ciotat, prvo mesto, s katerim se je Kranj pobratil leta 1958, sta po dolgih letih spet izvedli izmenjavo mladih.

Dvanajst dijakov in dijakinj Gimnazije Kranj in Gimnazije Franceta Prešerna Kranj s profesorjema je gostovalo v tem francoskem mestu. Gostitelji so v povodu olimpijskih iger, ki se bodo začele konec tega meseca v Parizu, za dijake svojih pobratenih mest in njihove domače vrstnike pripravili t. i. olimpijski festival.

Po šest dijakinj in dijakov Gimnazije Kranj in Gimnazije Franceta Prešerna se je ob koncu šolskega leta udeležilo izmenjave v pobratenem mestu La Ciotat. Gre za mesto na Azurni obali, od koder izvira športna igra petanka, podobna balinanju. Francosko mesto s približno 40.000 prebivalci je znano tudi po najstarejšem kinematografu na svetu, v katerem sta brata Lumiere ob koncu 19. stoletja začela predvajati svoje filme.

Petanka

Kranj in La Ciotat sta v preteklosti redno izvajala izmenjave med mladimi. Pred leti so te zamrle, zdaj pa sta jih občini znova obudili s programom, ki je temeljil na olimpijskem duhu, povezovanju in spoznavanju različnih kultur. Udeleženci so se merili v različnih športnih panogah, kot so košarka, odbojka na mivki, kajakaštvo in petanka. Izmenjavo sta financirali Mestna občina Kranj in občina La Ciotat.

Voznja s kajaki

»Rezultat ni pomenil veliko, saj so se merile mešane ekipe vseh starosti in se pri tem tudi zabavale. Psihično in fizično pripravljeni smo bili najbolje Slovenci. Zmagali smo v štafeti, vožnji s kajaki in petanki … Odhod v La Ciotat je nedvomno nepozabna izkušnja, ki bi jo vsi spet ponovili. Zelo smo bili zadovoljni s celotnim programom, aktivnostmi, nastanitvijo ter z dogodki, ki smo se jih udeležili. Navdušeni smo bili tudi nad samim mestom La Ciotat. Imeli smo priložnost spoznavati ljudi iz ostalih držav in sklepati nova prijateljstva. Čeprav so trije dnevi minili zelo hitro, smo hvaležni, da smo lahko bili del tega,« sta vtise strnili slovenski skupini, ki sta ju spremljala profesorja Matjaž Pavlič iz Gimnazije Kranj in Tomo Kovačič iz Gimnazije Franceta Prešerna Kranj.

Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj: »Večkrat sem že poudaril, kako pomembno je, da mladi pridobijo mednarodne izkušnje, spoznavajo nove kulture in si tako širijo obzorja. Moja generacija izmenjav ni poznala, zato sem zelo vesel, da to lahko omogočimo mladim, ki odraščajo zdaj. Mednarodni stiki so zelo dragoceni in navdušen sem, ker smo s prvim pobratenim mestom Kranja po dolgih letih zatišja mladim vendarle spet omogočili to edinstveno priložnost. V bližnji prihodnosti si želimo izmenjavo organizirati tudi v Kranju.«

Spletno uredništvo
Vir: sporočilo za javnost MOK