V nadaljevanju posredujem dopolnilno informacijo v zvezi s sprožitvijo snežnega plazu na območju Male Mojstrovke. Omenjena vsebina je bila s strani predstavnika policije predstavljena tudi na skupni novinarski konferenci reševalcev in policistov v Kranjski Gori.

 

Gorenjski OKC (Operativno komunikacijski center) je ob 9.45 prejel obvestilo o sproženem snežnem plazu na območju Župančičeve grape v Mali Mojstrovki, ki je na območju Policijske uprave Nova Gorica. Posredujemo vam njihovo obvestilo, ki so ga za medije poslali včeraj ob 20.05. Prav tako je Gorska reševalna zveza Slovenije o nesreči sklicala tiskovno konferenco, ki je bila včeraj ob 18. uri, v prostorih Policijske postaje Kranjska Gora. Na njej so sodelovali predstavniki intervencijskih služb, ki so sodelovali v reševanju.

Policija je z gorskimi reševalci ter helikopterskimi posadkami Policije in Slovenske vojske intervenirala pri sprožitvi snežnega plazu na območju Male Mojstrovke. Po prvih podatkih se je snežni plaz sprožil v Župančičevi grapi, ki poteka proti Mali Mojstrovki. Na območju se je takrat zadrževala skupina sedmih oseb, ki so bili na območju kot pohodniki. Bili naj bi na izstopu iz grape, ko naj bi se nad njimi podrla opast in jih zajela skupaj z novo zapadlim snegom. Vsaj pet jih je plaz odnesel približno 100 višinskih metrov nižje. Naklon terena je okoli 50 stopinj. Ob prihodu reševalnih ekip ni bil nihče zasut. Pet je  poškodovanih, od tega po prvih podatkih trije huje poškodovani, vsi so državljani Republike Slovenije. Gre za pet moških in dve dekleti. Glede na prve podatke iz ogleda so bili vsi ustrezno opremljeni.

Poškodovani so bili odpeljani v dve zdravstveni ustanovi zaradi različnih poškodb. Hkrati s klasičnim reševanjem je steklo tudi helikoptersko reševanje. Vključenih je bilo večje število gorskih reševalcev ter posadki Policijskega in vojaškega helikopterja, ki sta se izmenjevali na kraju nesreče in si zaradi izredno slabega vremena pomagali s podatki v zraku. Policijski helikopter je delo z novim helikopterjem AW169 v reševanju opravljal približno 4,5 ure in na kraj nesreče do višine okoli 1.800 metrov prepeljal večje število gorskih reševalcev. Delo je zelo oviralo zelo slabo in spremenljivo vreme.

Okoliščine sprožitve snežnega plazu policisti, ki so bili na kraju, še preverjajo. Stopnja nevarnosti snežnih plazov sicer ni velika, je pa območje nevarno zaradi opasti in klož ter zaledenele podlage v sami strukturi snežne odeje.

Policija opozarja na še vedno zelo zahtevne razmere v gorah in veliko skritih nevarnosti. Pohodniki in turni smučarji naj ravnajo skrajno previdno in maksimalno odgovorno (več preventivnih nasvetov policije na spletni strani: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/2440-nasveti-za-pohodnike-planince-gornike oz. spletn strani Gorske reševalne zveze Slovenije: https://www.grzs.si/

 

Spletno uredništvo, M.V.