Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo v Kranju je pričela s svojim delom 7. novembra leta 1955 pod imenom Porodnišnica Kranj. Namenjena je bila porodnicam s področja takratnih občin Kranj, Škofja Loka in Tržič. Z dobrim strokovnim delom in zlasti z dobrimi medčloveškimi odnosi, tako v samem kolektivu, kot v odnosih do bolnika, si je mlada ustanova kaj kmalu pridobila zaupanje porodnic in bolnic, tako, da je kmalu postala pretesna za potrebe gorenjskih žensk. V letu 1959 se je preimenovala v Bolnišnico za ginekologijo in porodništvo Kranj, pričela pa so se tudi dela na novogradnji na novi (zdajšnji) lokaciji, kamor se je preselila 7. novembra leta 1964. V novih in boljših delovnih pogojih so zaposleni z vestnim in požrtvovalnim delom še povečali strokovni ugled naše ustanove. Zelo hitro si je pridobila sloves dobre, strokovne in prijazne bolnišnice in postala znana po porodih v hipnozi, po zunanjih obratih pri nosečnicah z medenično vstavo ploda, po programiranih porodih in po naporih za uveljavitev dojenja. Vrh rojstev je dosegla leta 1979, ko se je v njej rodilo pri 2901 porodu 2937 otrok. Na slovenskem nivoju je bila med prvimi, ki je uvedla amnioskopijo, pH-metrijo, kardiotokografijo in laparoskopijo v svoje rutinsko delo. V letu 1997 smo pristopili k pripravi udejanjanja Unicefovega programa ,,Novorojencem prijazna porodnišnica” in 10. oktobra leta 2000, po opravljenem ogledu bolnišnice in preizkusu znanja, ta naziv tudi prejeli. Ta naziv nas zavezuje, da izpolnjujemo zahteve listine ,,Deset korakov k uspešnemu dojenju”.

Bolnišnica Kranj

V mestni občini Kranj ministrstvo za zdravje pozivajo, naj si premisli in ohrani porodništvo in ginekologijo v mestu, saj bodo tako ženske še imele na voljo odlične storitve, občina pa zdravstveno ustanovo.

Direktorica kranjske bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Andreja Cerkvenik Škafar se je odločila za protestni odstop, medtem ko naj bi svet zavoda načrtoval njeno razrešitev zaradi malomarnosti. Kot je pojasnila na novinarski konferenci, je mnenja, da je postala trn v peti, ker opozarja na finančne in kadrovske težav.

Predsednica sveta kranjske porodnišnice Alenka Bradač je povedala, da so ideje le o povezovanju bolnišnic, nikoli pa niso govorili o ukinitvi oziroma zaprtju kranjske bolnišnice. Meni, da bi prav s povezovanjem lahko zagotovili, da bo kranjska porodnišnica, ki ima velike finančne težave, preživela.

Skupna izguba kranjske porodnišnice trenutno znaša dva milijona evrov, za več kot 900.000 evrov pa je zapadlih obveznosti do dobaviteljev. Kumulativna izguba je narasla v zadnjih dveh letih, ker so začeli operirati s sodobnejšimi posegi, ki so izjemno slabo vrednoteni, a zelo pomembni za zdravje in hitro pooperativno okrevanje bolnic, je v torek pojasnila direktorica v odstopu.

Svetnik stranke Več za Kranj Gorazd Copek je na seji kranjskega mestnega sveta sprožil pobudo za peticijo za ohranitev avtonomnosti kranjske porodnišnice. Kot opozarja, je zaenkrat premalo verodostojnih informacij, da bi bili lahko prepričani, da bi bila pripojitev jeseniški bolnišnici najboljša rešitev za finančne težave.
Kranjska porodnišnica deluje že 62 let. Vsa leta se ponaša z vrhunskim kadrom in odličnim vodstvom. To ji zagotavlja tudi razvoj in status sodobne bolnišnice ne le v lokalnem, temveč tudi državnem merilu. V Kranju zato želimo zadržati odlično zdravstveno ustanovo, ki predstavlja varnost za vso žensko populacijo osrednje Gorenjske. Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj je edina specializirana bolnišnica v tem delu Slovenije in uživa vso podporo lokalne in širše skupnosti.

„Dostopnost do zdravstvenih storitev, varnost in kakovost obravnave žensk in novorojenčkov so vrednote, ki jih podpisnikom ne more in ne sme nihče vzeti, še posebej ne brez ustreznih analiz in strokovnih podlag. Takšni ukrepi vodijo v nepopravljivo škodo pri zdravstveni oskrbi žensk in novorojenčkov zaradi slabše dostopnosti na določenem prostorskem območju in odliva strokovnega kadra.“ pišejo na strani, kjer je na voljo tudi peticija, ki jo lahko podpišete.

ZAHTEVE

  • Zahtevamo ohranitev popolne samostojnosti Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj na dosedanji lokaciji in najmanj v obsegu trenutnega programa, tako na primarnem (ambulantnem) kot sekundarnem (bolnišničnem) nivoju .
  • Zahtevamo zagotovitev ustreznega sistemskega financiranja te specializirane ustanove, korektno plačevanje programa ginekologije in porodništva, ki ga osebje bolnišnice skrbno in individualno opravlja za ženske in novorojenčke.
  • Zahtevamo, da Ministrstvo za zdravje zagotovi potrebna sredstva za celostno obnovo stavbe in nakup medicinske opreme in takojšnjo realizacijo v marcu 2017 podpisanega sklepa za obnovo porodnega bloka.

Vir: ohranimoporodnisnico.si