S PU Kranj so nam sporočili, da so gorenjski policisti  preko vikenda iz prometa zaradi alkohola izločili pet voznikov osebnih avtomobilov in enega zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola po enega voznika iz prometa izločili policisti na Jesenicah, Bledu in v Radovljici, dvema pa so vožnjo prepovedali gorenjski prometni policisti.

Med alkoholiziranimi udeleženci je bila tudi voznica s skoraj tremi promili alkohola – 1,38 mg/l. Iz prometa je bila zaradi zelo nezanesljive vožnje in alkohola izločena v soboto zvečer na območju Nakla.

Slika: PU Kranj

Vozite le trezni!

V izogib velikemu tveganju, ki ga na cestah povzročata alkohol in vozniki, ki vozijo v takem stanju, policisti ponovno opozarjajo na pomembnost vožnje z ničelno stopnjo alkohola.

 • Alkohol namreč že pri zelo nizki vrednosti (0,2 promila oziroma 0,09 mg/l alkohola) vpliva na voznika in v določenih segmentih slabša njegovo sposobnost za vožnjo.
 • Še bolj opazen pa je ta vpliv pri višjih vrednostih, ki se kaže v:
  pri 0,3 promilih alkohola se slabša sposobnost globinskega opazovanja, kar vpliva na voznikovo oceno razdalje in vodi v tvegano prehitevanje in vožnjo na prekratki varnostni razdalji v gostejšem prometu. Možnost za povzročitev prometne nesreče se pri tej stopnji poveča za petkrat.
  Pri 0,5 promilih se zdijo opazovani objekti bolj oddaljeni, kot so v resnici, kar v prometu pomeni, da voznik pripelje v ovinek s preveliko hitrostjo in zamuja s spreminjanjem smeri in je to lahko problematično predvsem v ovinkih. Voznik tudi vedno težje zazna rdečo luč na semaforju, luči za označevanje vozila, zavorne luči, označbe
  za oviro na cesti itd. Zmanjševati se začne sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega. Težje je prilagajanje naglim svetlobnim spremembam. Bistveno sta zmanjšani tudi pozornost in zmožnost pravočasnega reagiranja, kar daljša pot ustavljanja.
  Pri enem promilu alkohola pa je bistveno motena reakcija oči na svetlobo. Bistveno je zožen tudi zorni kot oči, kar pomeni, da voznik ne more več pravočasno dojemati, kaj prihaja z njegove leve in desne strani in je to lahko še zlasti usodno v križiščih. Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico,
  kar povzroča vožnjo na prekratki varnostni razdalji, reakcije voznika pa so prepozne in večinoma napačne. Na določene nevarnosti voznik tudi ne reagira več. Posledice so naleti. Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat.

Zato vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu.