“Ni pomembno kdo vodi po statistiki, važno je kako stoji klub”

Hokejisti  so v novoustanovljeni mednarodni hokejski ligi IHL do sedaj odigrali že štirinajst tekem in do konca drugega dela jih morajo še štiri. Po končanem drugem delu bo sledil nov razpored tekem, ki se bo odigral v tretjem delu (9 tekem), sam razpored pa je odvisen od uvrstitve po dveh delih. V kranjskem Triglavu v statistiki, glede na dane gole in podaje, vodi Žan Zupan, tesno pa mu sledita soigralca Anže Terlikar in Miha Ahačič. Po statistiki celotne lige so vsi trije v zgornjem delu lestvice.

Žana Zupana krasi izredno drsanje, saj je med najhitrejšimi igralci na ledu in ga je zelo težko zaustaviti.

Žan, kako ocenjujete trenutno odigran prvi in drugi del mednarodne hokejske lige IHL?

Smo trenutno ravno na polovici sezone in do sedaj smo utrpeli le en poraz in to proti hokejistom HK MK Bled. V vseh ostalih tekmah smo zmagali in dokazali, da smo zasluženo na prvem mestu.

Hokejisti ste na prvem mestu tekmovalne lestvice, vi pa ste na prvem mestu pri HK Triglavu, če pogledamo statistiko. Kakšen je ta občutek?

Posamezna statistika ne igra tako velike vloge, temveč je veliko bolj vredno delo celotnega moštva, saj rezultat prinaša moštvo, ne pa posameznik.

Katera zmaga pa vam največ pomeni?

Se bom kar odločil za zadnjo zmago, ko smo na Jesenicah premagali hokejiste GDD SIJ Acroni Jesenice. To je bila za nas, ki igramo poleg mednarodne lige IHL tudi državno prvenstvo, ena posebna zmaga. Res je, da Jeseničani niso bili v polno postavi, a zmaga je le zmaga, saj se gleda rezultat. Mi smo trdo garali in smo zasluženo na koncu zmagali.

Glede na razpored, boste do zaključka drugega dela v mednarodni hokejski ligi IHL, imeli nekoliko lažje nasprotnike. Kako bo?

Veliko lažjih tekem enostavno ni. Mi moramo proti vsakemu nasprotniku igrati svojo igro. S takimi igrami smo do sedaj zmagovali in s tako igro moramo tudi še naprej nadaljevati.

V tretjem delu vas čaka še devet tekem in če boste po dveh delih prvi, boste imeli težje nasprotnike na domačem ledu.

To nekako drži. Domači led je prednost za domači klub in težava za nasprotnika. Osebno pa mislim, da bomo tudi še naprej nadaljevali s takim nizom zmag. Veliko bolj pomembno pa je, da bomo še naprej držali nivo igre, kot do sedaj.

Se v moštvu kaj pozna, da je sestavljeno iz nekoliko starejših in nekoliko mlajših igralcev?

Mislim da ne. V moštvu je pač tako, da mlajši dopolnjujejo mesta starejših. Kljub starostni razliki smo ekipa, ki drži skupaj in se medsebojno spodbujamo in dopolnjujemo, kar pa je tudi ključ do uspeha.

Poletne priprave pa so bile prav gotovo pomemben dejavnik, da ste v dobri formi?

Fantje so v poletnih mesecih resno trenirali in se pripravljali na težko sezono. To se sedaj dobro vidi na ledu. V ligi IHL smo drsalno med najboljšimi moštvi, kar je rezultat poletnih treningov.

Ste med najhitrejšimi igralci na ledu. Kako vam to uspeva?

Ja, to nekako drži. Trudim se po svojih najboljših močeh. Drsalnost je pomembna, saj če si hiter, pride do izraza tudi celotna hitra igra, kar je del uspeha.

Do konca drugega dela lige IHL bodo hokejisti HK Triglava v ledeni dvorani Zlato polje odigrali še štiri tekme (Medveščak, Vojvodina, Bled in Maribor), ter eno tekmo državnega prvenstva (Olimpija). Kaj si najbolj želite?

Kakšnih posebnih želja nimam. Si pa želimo s celotno ekipo  oz. to kar bi bili zelo veseli je, da bi prišlo na tekme čim več ljudi, ki bi nas s navijanjem vzpodbujali, kajti lepo število gledalcev na tekmi in glasno navijanje, da igralcem še en veliko večji motiv in tako bi skozi celotno srečanje imeli vseskozi igralca več. Posebno na tekmi s HK SŽ Olimpijo si želim ta velik naboj, ki pa je še večji po zmagi na Jesenicah. Tekma se bo odigrala v ponedeljek, v večerni uri (18.00 ura).

Jože Marinček