Opozorila policistov

Slika: GRS Kamnik

Čeprav so nekatere omejitve že sproščene, je treba še naprej delati v smeri preprečevanja širjenja epidemije. Še vedno veljajo tudi določene preventivne omejitve in zaščitni ukrepi. Od 15. februarja je dovoljeno prehajanje občinskih meja, zbiranje do deset oseb, delovanje smučišč, udejstvovanje v rekreativnih in vrhunskih športih, sprostitev določenih storitvenih in trgovinskih dejavnosti, seveda ob doslednem upoštevanju navodil NIJZ.

Zaradi lepega vremena in sproščanja korona-ukrepov bo na cestah več prometa. Policisti pozivajo k varni vožnji in upoštevanju prometnih pravil. Ko se odpravljate v naravo, bodite pozorni pri parkiranju, saj ni dovoljeno povsod. Na vsakem mestu mora biti dovolj prostora tudi za interventna vozila. Pri smučanju prilagodite hitrost svojim zmožnostim in razmeram na smučišču, uporabljajte smučarsko čelado in in bodite pozorni na otroke. Hitrost in način smučanja naj bo prilagojeno izkušnjam in telesni pripravljenosti vsakega posameznika, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram. Obiskovalci smučišč pazite tudi na svojo smučarsko opremo in je ne odlagajte tako, da bi ostala brez nadzora, ter pazite na druge vredne predmete. Previdno tudi pri sankanju.

V  gorah je še vedno zelo aktualna nevarnost proženja snežnih plazov. Obstaja nevarnost spontanega plazenja, zato je zadrževanje pod in na strmih območjih lahko nevarno. V gorah je tudi še veliko nepredelanega in napihanega snega, predvsem po grapah v osojnih legah. Pasti so prekrite z napihanim snegom. Že ob dodatni manjši obremenitvi se lahko sproži kložasti plaz, ki je bil minuli vikend usoden za alpiniste na območju Storžiča. Nujno je pazljivo ocenjevanje snežne odeje in sprotno spremljanje razmer, previdno iskanje poti in konzervativno odločanje.