Opozorila policistov in gorskih reševalcev niso zalegla

Slika: PU Kranj

Opozorila policistov in gorskih reševalcev o nevarnostig v gorah, ki na pohodnike in turne smučarje pretijo v tem času žal niso zalegla. Gorski reševalci ter letalska in gorska policijska enota so danes dopoldan na območju Stola obravnavali smrt tujega turnega smučarja. Za njim je bila že včeraj sprožena iskalna akcija na avstrijski in slovenski strani,
aktivnosti pa so se danes nadaljevale. Pogrešani je bil danes najden okoli dvesto metrov  pod grebenom Stola. Kot vse kaže, je padel po grebenu in umrl. Gre za državljana Avstrije.

 

Gorenjski policisti so letos obravnavali in preverjali že enajst prijav gorskih nesreč. Dve v  prvih dveh dnevih leta, vse ostale pa od zadnjega vikenda naprej. Pri prvih dveh nesrečah je šlo za lažjo poškodbo noge na območju Valvasorja in zlom roke na planini Zajamniki. Stvari pa so se začele zapletati prejšnji vikend. V soboto se je pri alpinizmu na Vrtači
poškodoval covid pozitivni alpinist. V nedeljo so zatem umrli štirje gorniki. Dva zaradi  padca z Malega Triglava, še dva pa zaradi zdrsa na Komni. En planinec je že v soboto umrl tudi na območju Kamniškega sedla. Na Španovem vrhu se je poškodovala še turna smučarka, na Jelenkamnu in Zelenici pa dva planinca, na območju Vitranca so se gorski reševalci odzvali na prijavo o težavah planinke zaradi slabe opreme. Še pred reševalcev ji  je s svojo opremo pomagal drug planinec, v dolino pa so jo pospremili tudi reševalci.

Razmere v gorah so zimske in zelo nevarne. Podlaga je lahko na mnogih koncih poledenela, zelo različna pa je tudi struktura snega. Že na isti gori se lahko na krajši razdalji izmenja tako led, kot tudi mehek in trd sneg. Zato se neizkušeni težko prilagajajo razmeram in pravilno uporabljajo opremo. Če nimate zimskih gorniških izkušenj, potem raje počakajte na pomlad, med tem pa se povzpnite na nižje ležeče gorske cilje.