Oglasil se je le prvak opozicije

Vir: Twitter Janez Janša

Razmere se še niso umirile, za večji del države tudi danes velja rdeče opozorilo. Številne reke še poplavljajo, ponekod je pretrgan cestni promet, oviran je železniški promet. Urad za zaščito in reševanje je od četrtka zvečer do danes zjutraj zabeležil skupno 3701 dogodek, gasilci iz 574 gasilskih enot so predvsem izčrpavali vodo iz poplavljenih objektov, zaščitili več plazov, izpod mostov so odstranjevali naplavine in reševali potopljena vozila iz poplavljenih vozišč. Na več lokacijah so evakuirali ljudi. 

Enote civilne zaščite so včeraj dobro delovale, tako kot vedno doslej.

Državljani pa so pogrešali predstavnike oblasti. Edini, ki je včeraj bodril ljudi, je bil prvak opozicije Janez Janša. Poleg poziva, ki smo ga že objavili (Sporočilo), si je stanje na terenu tudi ogledal. Ob tem je zapisal:

“Bil sem v Zgornji Savinjski dolini ob poplavah novembra 1990. Bilo je hudo, zelo hudo. Toda tole, kar sem v Nazarjih, Ljubnem in Mozirju videl danes, je hujše. Naj bo noč povsod na ogroženih delih Slovenije bolj mirna kot zadnja. Čuvajmo življenja, za popravilo in nadomestilo škode pa čimprej stopimo skupaj in pomagajmo, kolikor se da.”

Spomnil je tudi: “Lahko zapišemo vodo v ustavo in se delamo, da smo gospodar vesolja. Vendar nas ta aroganca vedno drago stane, narava pa postavi na trda tla. Več ponižnosti in zdrave zdrave pameti nam ne bi škodilo. Občinam nujno podeliti vse potrebne pristojnosti in denar za urejanje vodotokov.”

Da urejanje vodotokov zdajšnji vladi pod vodstvom Roberta Goloba ni mar, smo že in bomo še poročali. Vlada se je pred kratkim odrekla tudi milijonom evrov evropskih sredstev, ki jih je prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše v okviru Načrta za okrevanje in odpornost (NOO) izpogajala v Bruslju. Golobovi so nato junija letos sprejeli sklep o zmanjšanju sredstev iz 280 na 120 milijonov evrov in Evropsko komisijo zaprosili za odobritev. Odločitev iz Bruslja pričakujejo jeseni, vmes pa tako nič ne delajo. Ali pač: Denar preusmerjajo na Metelkovo v Ljubljani.

Kako si vodenje države predstavlja Robert Golob, pa je bilo vidno tudi včeraj. Šele pozno popoldne so ga z zasebnim letalom (na račun davkoplačevalcev) pripeljali iz dopusta v Grčiji. Ves mlahav in brez energije, nejevoljen, v belih supergah je nato na novinarski konferenci pleteničil o katastrofi, ki je zajela Slovenijo.

Eno od včerajšnjih sporočil Janeza Janše:

Letalo zasebne letalske družbe, ki je Roberta Goloba včeraj popoldne (na račun davkoplačevalcev) pripeljalo iz Grčije. (vir: Bojan Požar, Twitter)

Novinarska konferenca, kjer je Robert Golob deloval mlahavo, zelo izgubljeno, nezainteresirano. (Vir: Bojan Požar, Twitter)

Spletno uredništvo,

Vir: https://moja-dolenjska.si/, za katerega piše A. L.