Danes je na Trgu republike pred Državnim zborom potekal shod “Za Slovenijo in resnico” v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve. Na shodu so državljani odločno izrazili svoje nestrinjanje z rušenjem temeljev slovenske enotnosti in državnosti. Na shodu je spregovoril tudi predsednik SDS Janez Janša. 

Predsednik združenja VSO Lojze Petrle je izpostavil pomembnost osamosvojitve Slovenije in njenih vrednot ter opozoril na diskreditacijo veteranov in osamosvojitvenih borcev ter na ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve. Spregovoril je o proslavi ob razglasitvi samostojne države Slovenije in poudaril pomembnost enotnosti naroda v boju za neodvisnost ter za ohranjanje zgodovinske resnice. Prav tako se zavzema za pouk o osamosvojitvi v šolah in vztraja pri ustanovitvi samostojnega muzeja osamosvojitve.slika

V imenu mladih sta spregovorila predsednica podmladka Nove Slovenije, Katja Berk Bevc in nekdanji predsednik Slovenske demokratske mladine Dominik Štrakl, ki je poudaril, da so se ljudje na shodu zbrali zato, da pošljejo sporočilo enotnosti. Skrbi jih, kam se njihova država usmerja, ter odsotnost spoštovanja do vrednot, ki so jim omogočile osamosvojitev. Prav tako je izrazil zaskrbljenost zaradi zaprtja Muzeja slovenske osamosvojitve in zanemarjanja pomembnih zgodovinskih datumov in osebnosti glede osamosvojitve Slovenije v slovenskem šolskem sistemu. Izrazil je tudi skrb zaradi pomanjkanja ljubezni do svoje države in želje trenutne vlade, da bi Slovenijo popeljala v temnejši čas.

slika

Sledil je govor predsednika SDS Janeza Janše, ki je spomnil, da se je 26. junija 1991 na Trgu republike zgodilo nekaj, kar je preseglo vse, kar je slovenski narod dosegel v svoji dolgi zgodovini. Na tem trgu se je odvila nova zastava samostojne slovenske države, kar je simboliziralo zaključek procesa, ki je potekal od leta 1979 in v katerem so se Slovenci razvili iz naroda v ljudi, ki si zaslužijo, da so gospodarji na svoji zemlji. Slovenska politika je dobila ukaz na plebiscitu, naj v šestih mesecih uresniči odločitev ljudi. Po šestih mesecih se je to zgodilo in od tistega dne je bila Slovenija enaka v družini evropskih narodov. To je bil dogodek, ki je presegel vse generacije, ki so živele na tej zemlji pred tem, in upam, da tudi vse prihodnje generacije in da jim tega ne bi bilo potrebno ponavljati. Ustvarile so se jedrne vrednote naroda, s katerimi se lahko identificirajo vsi Slovenci, ne glede na svojo ideologijo. Osnovne vrednote, ki so se oblikovale med slovensko pomladjo in osamosvojitvijo, so bile kasneje zapisane v novi slovenski ustavi, ki je ustava vseh in ni politično obarvana. Danes, aprila 2023, pa se ljudje zbirajo na istem trgu, ne da bi praznovali, ampak da protestirajo proti odstranitvi Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga vidijo kot simbolično znižanje nove slovenske zastave. Odločitev o zaprtju muzeja slovenske osamosvojitve je del širšega procesa, ki se je začel kmalu po pridobitvi slovenske samostojnosti, s tistimi, ki so se nasprotovali osamosvojitvi in ki so se vrnili na oblast in sedaj poskušajo izbrisati spomin na ta pomemben čas v zgodovini države. Zapiranje muzeja ni osamljen dogodek, temveč zadnje dejanje v dolgem boju za utišanje glasov tistih, ki so se borili za osamosvojitev. Janša je tudi razpravljal o političnem in kulturnem kontekstu te odločitve ter poudaril, da je to del širšega prizadevanja za rušenje pomena slovenske osamosvojitve in izbris spomina na tiste, ki so se za to borili. Ob koncu je predsednik SDS dejal, da ta odločitev ni napad samo na muzej, ampak na sam koncept slovenske neodvisnosti in vrednote, ki jih ta predstavlja. Kljub temu pa na tem shodu vidi pojav nove slovenske pomladi.

slika

Na shodu sta spregovorila tudi predsednik Slovenske ljudske stranke Marko Balažič in koroški Slovenec Karel Smolle, ki je v svojem navdihujočem govoru Slovence opomnil, kako ponosni naj bomo na dejstvo, da imamo neodvisno državo, ki smo jo sami izglasovali.

 

Spletno uredništvo,

Vir: https://www.sds.si/