Odgovornost je na vsakem posamezniku

“Smo sredi drugega vala koronavirusa in ukrepi, ki jih sprejmemo, so namenjeni zajezitvi tega vala in preprečitvi morebitnih hujših posledic v primeru tretjega vala v času hladnega obdobja,” je včeraj dejal predsednik vlade Janez Janša in poudaril, da smo se tako Evropa kot Slovenija iz epidemije spomladi naučili veliko stvari. Kot je še poudaril, je ključno izhodišče pri načrtovanju ukrepov zasledovanje cilja, da z najmilejšimi ukrepi dosežemo največji učinek, zato vlada najprej sprejema ukrepe, ki čim manj zaustavljajo javno življenje in  čim manj povzročajo gospodarsko škodo. “Upamo, da bomo z milejšimi ukrepi dosegli učinke, kakršne smo spomladi dosegali z ostrejšimi omejevalnimi ukrepi,” je dejal premier.

Vlada v načrtu ukrepov predvideva tri faze. Zeleno fazo, kjer se upoštevajo splošni higienski ukrepi – razkuževanje, nošenje maske in ohranjanje varnostne razdalje. Slovenija v tem trenutku nahaja v oranžni fazi in je ukrepe iz prvega paketa teh ukrepov že izčrpala ter v tem trenutku sprejema ukrepe iz drugega paketa v okviru oranžne faze, ki predvideva ukrepe glede zbiranja ljudi, strežbe za mizami v barih, glede prireditev brez zakusk in omejitev v zvezi s številom oseb v zaprtih javnih prostorih glede na velikost prostora.
V oranžni fazi je v primeru poslabšanja razmer predviden še tretji paket s sedmimi ukrepi, ki so zadnji pred rdečo fazo, ki pomeni razglasitev epidemije.  Uvedba tretjega paketa bo odvisna od števila okuženih, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo. Če bo več kot 360 postelj v zdravstvenem sistemu zapolnjenih s COVID bolniki, ne bo niti pomembno, koliko okuženih bo dnevno, saj bo treba preiti v fazo izrednega zdravstvenega stanja,” je povedal premier.

“Ali ukrepi iz oranžne faze primejo ali zaustavijo širjenje virusa, odloča vsak posameznik med nami in vsi, ki kreirajo javno mnenje,” je poudaril predsednik vlade in poudaril, da se želimo vsi izogniti situaciji, ki smo jo imeli spomladi.

Predsednik vlade je spregovoril tudi o situaciji v drugih evropskih državah, kjer imajo nekatere države boljšo epidemiološko sliko, nekatere slabšo. V drugem valu koronavirusa je celotna Evropa, Slovenija po parametrih sodi nekje na sredino, okoli 15. mesta med 30 evropskimi državami. V nekaterih sosednjih državah s trenutno boljšo epidemiološko sliko so imeli spomladi izjemno slabe rezultate, kar kaže na to, da sedaj upoštevajo preventivne ukrepe.
Za spremljanje virusa je pomembna tudi aplikacija #OstaniZdrav, zato predsednik vlade vabi vse, da si aplikacijo naložijo na pametne telefone in tisti, ki so testirani pozitivno na COVID, da to označijo v aplikaciji, sicer aplikacija nima pomena.