Od ponedeljka spet dovoljena igra na otroških in športnih igriščih

S koncem epidemije covid-19, ki bo uradno 31. maja 2020, bo prenehala veljati tudi večina ukrepov, s katerimi se je v preteklih tednih preprečevalo morebitno širjenje virusa. S 1. junijem se bodo tako lahko odprla tudi otroška in športna igrišča, vendar pa bo treba pri tem upoštevati higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Otroška in šolska igrišča so v Mestni občini Kranj (MOK) zaprli kmalu po pojavu virusa covid-19 v Sloveniji: ograjena zaklenili, tista brez ograje pa opremili z opozorilnimi trakovi, ki so opozarjali, da je uporaba igrišč in opreme na njih prepovedana.
Z 31. majem bodo slovenske oblasti preklicale epidemijo, zato bo od junija dalje znova dovoljeno preživljanje prostega časa na otroških in športnih igriščih. Vendar pa nevarnost okužbe oziroma širjenja nalezljivih bolezni še vedno obstaja, zato je treba pri uporabi zunanjih igral poskrbeti za osebno higieno otrok oziroma vseh, ki so igrala uporabljali. Predvsem je treba skrbno umiti ali razkužiti roke pred in po igri, paziti na higieno kašlja (kihanje in kašljanje v rokav ali v papirnat robček, ki ga po uporabi odvržemo v koš za mešane odpadke).

V notranjih igralnicah pa bo treba skrbeti za redno dezinfekcijo igral, medtem ko bodo morali upravljalci odstraniti tista, ki se jih ne da razkužiti. Higienska priporočila za uporabnike igral pa so enaka kot za tiste na zunanjih igriščih, predvsem dosledna higiena rok in kašlja.

Nekatere aktivnosti na prostem so dovoljene že od začetka maja in takrat so na NIJZ pripravili podrobna higienska priporočila, ki bodo v pomoč pri pravilnem ravnanju tudi ob odprtju otroških in športnih igrišč za ostale rekreativce.

Ob tem pa še informacija glede atletskega stadiona v Kranju: ta bo zaradi obnove atletske steze, skakališč in metališč zaprt za vse uporabnike od 8. junija do 31. julija 2020.