Mestna občina Kranj je ob Dnevu mednarodnega povezovanja Kranja 2024 v ospredje postavila kranjske osnovnošolke in osnovnošolce ter jih povezala z lokalnimi kuharicami in kuharji.

Skupaj so pripravili jedi držav, v katerih se nahajajo pobratena in prijateljska mesta Kranja. Predstavili so jih na dogodku mednarodna kuhinja v Kovačnici – podjetniškem inkubatorju Kranj. Učenke in učenci devetih kranjskih osnovnih šol so se tako seznanili s francosko, italijansko, britansko, avstrijsko, nemško, madžarsko, turško, ameriško in balkansko kulinariko. Poudarek je bil na lokalnih sestavinah. Na dogodku so degustirali tudi azijske jedi in specialiteti, značilni za Kranj.

Mestna občina Kranj (MOK) je lani prvič organizirala dan mednarodnega povezovanja Kranja.  V okviru tega je pripravila mednarodno konferenco Think Green, Go Sustainable (Misli zeleno, deluj trajnostno). Udeležili so se je gostje iz 11 držav, med njimi tudi kranjski srednješolci, ki so na delavnici razpravljali o Kranju kot podnebno nevtralnem in pametnem mestu leta 2030.

Letošnji dan mednarodnega povezovanja je MOK namenila osnovnim šolam in mednarodni kuhinji pobratenih in prijateljskih mest Kranja. K sodelovanju je povabila lokalne kuharje mentorje, ki obvladajo kulinariko izbrane države, in jih povezala s šolami. Učenke in učenci devetih kranjskih osnovnih šol so se tako pobliže spoznavali z novimi recepti in skrivnostmi mentorjev pri pripravi določenih jedi, pri katerih so skušali uporabiti lokalne sestavine oziroma sestavine lokalnih pridelovalcev. MOK namreč sodeluje tudi v projektu Lokalno Gor, ki spodbuja zdravo lokalno hrano v javnih zavodih ter povezuje dobavitelje/pridelovalce in javne zavode na območju zgornje Gorenjske. Da bi mladim približali mednarodno povezovanje, jih seznanili s pobratenimi in prijateljskimi mesti, pa tudi tem, zakaj je pri pripravi hrane pomembna uporaba lokalnih sestavin, je MOK pripravila še šolsko uro, v kateri so učenke in učenci aktivno sodelovali. Vrhunec celotne izkušnje je predstavljal današnji dogodek, tj. mednarodna kuhinja pobratenih in prijateljskih mest Kranja, v Kovačnici – podjetniškem inkubatorju Kranj, kjer so sodelujoči na stojnicah predstavili francosko, italijansko, britansko, avstrijsko, nemško, madžarsko, turško, ameriško in balkansko kulinariko (držav nekdanje Jugoslavije). Otroci so zbranim še razkrili, kako je potekalo sodelovanje s kuharji mentorji in pri čem so najbolj uživali.

Zbor vzgojiteljic in vzgojitelj Kranjskih vrtcev

Na OŠ Franceta Prešerna Kranj so se z Matjažem Erzarjem iz Gostilne Pr’ Matičku in učiteljico Anjo Zaletelj spoznavali z avstrijsko in nemško kulinariko. Za dogodek so pripravili klobaso v testu, ki so jo poimenovali Klobwurste, in ocvrta jabolka (jabolka na oko). Na OŠ Jakoba Aljaža Kranj je učence z vodjo šolske kuhinje Nado Majkić povezala učiteljica Pika Kobale. Pod drobnogled so postavili bosanske jedi in pripravili krompirjevo pito. Skupino na OŠ Janeza Puharja Kranj – Center je koordinirala učiteljica Darja Mur, skupaj s Tomažem Polencem iz Restavracije in kavarne Brioni so se učili o britanski kuhinji. Za dogodek so pripravili angleški čaj, tri vrste sendvičev in sladoled s čokoladnim mafinom ter prelivom. Na OŠ Matije Čopa Kranj so se ukvarjali s francosko kuhinjo, približal jim jo je Matjaž Sedej iz Doma na Joštu. Sodelovanje je koordinirala učiteljica Jasmina Tirović, za dogodek pa so pripravili piščančji frikase. Skrivnosti napolitanske pice sta učenkam in učencem z OŠ Orehek Kranj zaupala picopeka Armando Nevicato in Jakob Kocijančič iz picerije 400 Gradi Kranj. Skupaj so poleg pice pripravili še lazanje. Sodelovanje je koordinirala učiteljica Anja Križanič. V OŠ Predoslje Kranj je šolarjem madžarsko kuhinjo predstavila mentorica Ula Hribar Babinski, skupina, ki jo je koordinirala učiteljica Helena Vidmar, pa je sodelovala tudi s šolskim kuharjem, mentorjem Jožetom Kosom, s katerim so za dogodek pripravili doboš torto. Učenke OŠ Simona Jenka je v navezi z Das ist Walter Kranj  koordinirala učiteljica Irena Hudobivnik. Ena skupina se je pobliže spoznavala z bosansko kuhinjo. Za dogodek so pripravili skutno in špinačno pito ter čevapčiče. Druga skupina pa je na stojnico postavila kranjske jedi, pod katere se podpisuje šola, in sicer Prešernove fige in Jenkove nageljne, pod mentorstvom učiteljic Irene Hudobivnik in Irene Pavlin. OŠ Staneta Žagarja se je povezala z Janezom Šetino iz Restavracije Elegans Hotel Brdo. Sodelovanje sta koordinirali učiteljici Slađana Ristić in Neža Čerin, pripravili pa so svojevrstno jed – pobrateno baklavo; tradicionalno baklavo s slovenskim nadevom. Skupina otrok OŠ Stražišče Kranj z učiteljico Bojano Ropret se je spoznavala z ameriško kuhinjo. Kuharske mojstrovine jim je pokazal Žiga Antolin iz Projekta Burger, za dogodek pa so pripravili kanapejčke z rezinami pljučne pečenke. Finančno je mednarodno kuhinjo podprla MOK, Walter Kranj ter Restavracija in kavarna Brioni pa sta hrano donirala.

OŠ Franceta Prešerna Kranj
OŠ Jakoba Aljaža Kranj
OŠ Janeza Puharja Kranj – Center
OŠ Matije Čopa Kranj
OŠ Orehek Kranj
OŠ Predoslje Kranj
OŠ Simona Jenka Kranj
OŠ Staneta Žagarja Kranj
OŠ Stražišče Kranj

Ker sta med pobratenimi in prijateljskimi mesti Kranja tudi dve azijski, se je dogodku pridružila še restavracija Azija z azijskimi jedmi. MOK pa je za še boljšo mednarodno izkušnjo pripravila dva mednarodna kotička za šolarje. Otroci so preizkušali svoje spretnosti pri uporabi palčk, ki so glavni pribor pri jedi na Kitajskem in Japonskem. Konfucijeva učilnica Kranj pa je poskrbela, da so šolarji z dogodka odšli z zapisom svojega imena v kitajskih pismenkah. Druženje so glasbeno popestrili zbor vzgojiteljic Kranjskih vrtcev, zbor OŠ Orehek Kranj in Glasbena šola Kranj, ki je pripravila poseben mednarodni repertoar posebej za to priložnost. Postregli so z glasbo italijanskih, britanskih, nemških, makedonskih, ameriških in slovenskih skladateljev. Med gosti je bila tudi delegacija iz pobratenega mesta Kočani iz Makedonije.

Matjaž Rakovec, župan MOK: »Zakaj dan mednarodnega povezovanja Kranja? Ker smo na MOK zelo mednarodno aktivni in želimo si, da širino mednarodnega sodelovanja občutijo tudi naši občani. Ker hrana povezuje in ker lahko pobratena in prijateljska mesta spoznavamo skozi kulinariko, smo se odločili, da osnovnošolkam in osnovnošolcem ponudimo to posebno izkušnjo v navezi z lokalnimi in šolskimi kuharji. Hvala učencem za odličen pristop in učiteljicam za zavzeto koordiniranje sodelovanja. Kuharjem se zahvaljujem za angažma in ker so svoj dragocen čas investirali v prenos znanja na mlade, s tem pa prispevali v lokalno skupnost. Celoten dan mednarodnega povezovanja Kranja je financirala MOK, hrano so donirali tudi nekateri kuharji mentorji, za kar se jim iskreno zahvaljujem. Skupaj smo otrokom omogočili dragoceno mednarodno izkušnjo, iz katere so se lahko marsikaj naučili. Tudi na tak način širijo pogled na svet. Svet pa – kot vemo – stoji prav na mladih.«

Župan MOK Matjaž Rakovec
Spletno uredništvoVir: MOK, zanjo Mojca Finc, avtor fotografij: Sandi Fišer/Mediaspeed