Društvo za podvodne dejavnosti Bled (DPD Bled) je pod okriljem Slovenske potapljaške zveze (SPZ) v sodelovanju z Ribiško družino Bled, Občino Bled, Infrastrukturo Bled in Nacionalnim inštitutom za biologijo (NIB) v soboto, 20. maja, izvedlo 30. čistilno akcijo Blejskega jezera. Drugo leto zapored so se akciji pridružili tudi otroci dveh okoliških osnovnih šol, projekt pa je že petič podprlo tudi podjetje Spar Slovenija, ki v sodelovanju s SPZ čisti slovenske vode od leta 2017. Več kot 200 sodelujočih je Blejsko jezero in brežine očistilo za skoraj pol tone odpadkov.

Bled je kot ena izmed glavnih slovenskih turističnih atrakcij precej podvržen onesnaževanju, zato z namenom izboljšanja ekološkega stanja našega bisera že okrogla tri desetletja poteka čistilna akcija Blejskega jezera. V najstarejši ekološki akciji v Sloveniji so se letos zbrali člani DPD Bled pod okriljem Slovenske potapljaške zveze, Mestna občina Bled, Ribiška družina Bled, Infrastruktura Bled, Nacionalni inštitut za biologijo, blejski gasilci, reševalci in okoljevarstveniki ob podpori podjetja Spar Slovenija ter potapljačev iz Hrvaške in Srbije. Več kot 200 udeležencev, med katerimi so bili tudi blejski župan Anton Mežan, učenci in ravnatelja OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled in OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica, je jezero in njegovo okolico očistilo za skoraj pol tone odpadkov.

Vir: SPAR Slovenija

Samo Frantar iz Društva za podvodne dejavnosti Bled je po akciji dejal:

»Zares prijetno je videti na kupu toliko ljudi, ki jim je mar za čisto okolje. Navdušuje me dejstvo, da se je današnje akcije udeležilo tudi veliko osnovnošolcev, kar potrjuje, da je mlajšim generacijam še kako mar za naravo. Kljub turobni vremenski napovedi smo izpeljali jubilejno čistilno akcijo, ki je bila ponovno velik uspeh. Že peto leto nas je pri tem podprlo podjetje Spar Slovenija in pokazalo, da na področju zavedanja o pomembnosti čistega okolja ni le muha enodnevnica, pač pa verjame, da lahko s tovrstnimi akcij poskrbimo za lepše in čistejše okolje.«

Podjetje SPAR Slovenija je blejsko akcijo podprlo že peto leto zapored, že od leta 2017 pa ponosno podpira Slovensko potapljaško zvezo (SPZ), s katero si aktivno prizadeva za ohranjanje čistosti slovenskih voda. V tem času so s SPZ izvedli že 14 čistilnih akcij, in sicer čiščenje Blejskega jezera, Ljubljanice, Mure, Drave, Save, Ščavnice, Soboškega jezera, obale Fiese ter Krke. V sklopu kampanje si v Sparu prizadevajo za trajnostno ravnanje, zmanjševanje količine plastičnih odpadkov, spremembe navad potrošnikov in varovanje okolja.

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: SPAR Slovenija