Nov protokol testiranja

Slika: Pixabay.com

Na današnji novinarski konferenci je državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar predstavil spremembe protokola testiranja oseb na covid-19. Povedal je, da je namen sprememb protokola ta, da se kljub strmo naraščajočim okužbam zagotovi vzdržen sistem v laboratoriju, ki zagotavlja prednostno dostopnost do teh preiskav za vse hospitalizirane paciente in paciente, ki imajo zdravstvene težave in bi potencialno potrebovali hospitalizacijo. Opomnil je, da je virusno breme v družbi takšno, da se mora vsak posameznik, ki ima okužbe dihal, samoosamiti tako med čakanjem na odvzem brisa, kakor tudi med čakanjem na izvid.

Glede na nov protokol bodo osebe z respiratornimi boleznimi razdeljene v dve skupini, in sicer spadajo v prvo skupina kronični bolniki, imunokompromitirani, nosečnice in otroci, ki naj v primeru simptomov korona virusa obvestijo osebnega zdravnika, ki jih bo naročil na PCR-test. Vsi ostali, ki jih je uvrstil v drugo skupino, pa naj v primeru znakov bolezni najprej opravijo hitri test in naj ostanejo v samoosamitvi tri dni. Če bodo simptomi izzveneli, je možno reči, da oseba ni pozitivna na novi koronavirus.

Če pa se bodo zdravstvene težave nadaljevale, naj oboleli obvesti zdravnika, da mu omogoči PCR-test. Če bo PCR test pozitiven, naj se oseba osami za deset dni in pridobi QR-kodo. Rezultati bodo zaradi povečanega števila PCR-testov znani najpozneje v 48 urah. Ob tem je državni sekretar poudaril, da morajo vsi na izvid čakati v osamitvi.

Ob koncu je pozval k doslednemu upoštevanju pravil, saj je protokol testiranja vzpostavljen zato, da ohranimo odprto družbo in zamejimo širjenje okužb s covidom-19.