Nov AED – zunanji defibrilator v Kranju

Slika: Komunala Kranj

Tudi v Komunalni Kranj so obeležili svetovni dan prve pomoči in to s prav posebnim dejavnostmi:

  • zjutraj so v okviru promocije zdravja na delovnem mestu skupaj s predstavniki Rdečega križa izvedli preventivni pregled in ugotavljali prisotnost sladkorja v krvi, višino holesterola ter merili pritisk zaposlenim
  • na dveh drugih lokacijah pa je potekal drugi sklop dejavnosti:
    • izobraževanje za zaposlene in povabljene goste, s področja oživljanja in pomena zgodnjega oživljanja ter o uporabi defibrilatorja.

      Slika: Komunala Kranj
    • V javno uporabo so ta dan uradno predali tudi AED (Automated External Defibrillator ali Avtomatski Električni Defibrilator) – zunanji defibrilator. Investicija je, skupaj z izvedbo izobraževanja o uporabi aparata za zaposlene, znašala 2000 eurov.

S tem se je lokacija ob vhodu v stavbo Komunale Kranj uvrstila na zemljevid vseh AED defibrilatorjev na področju občine, je povedal direktor, g. Marko Kocjančič. Dodal je še, da bodo izobrazili  čim več zaposlenih, da bodo znali ravnati z napravo in imeli potrebna znanja za ukrepanje in prvo pomoč.

Naprava AED  je nameščena v ogrevani zaščitni omarici in je pod nadzorom. Navodila za uporabo so pritrjena ob napravi, poleg tega  uporabnika naprave vodi glas v slovenskem jeziku. Kljub temu, da je uporaba naprave enostavna, pa zahteva natančno upoštevanje navodil.

11. 9. se zadnjih sedemnajst let obeležuje svetovni dan prve pomoči. Na ta dan se spomnimo na velik pomen širjenja znanja in veščin o prvi pomoči. Pomembno je tudi spodbujanje in osveščanje prostovoljcev, ki bodo znali nuditi prvo pomoč ponesrečencu ali nekomu v stiski.

Vir: Komunala Kranj