Neviden, a zelo pomemben

Pet minut z ekonomom NK Triglav Jankom Marušičem

Nogometne tekme gledalci z navdušenjem spremljajo in navijači dobro poznajo igralce, trenerje in ostale funkcionarje, ki so v ospredju.

Slika: J.M.

Da pa nogometaši lahko nemoteno trenirajo in igrajo tekme, je pomembno, da je klub dobro organiziran. Tako ima tudi NK Triglav upravni odbor, stroko, igralce in ne nazadnje tudi ekonoma. To je Janko Marušič, ki je kot ekonom (gospodar) ne tem delovnem mestu že skoraj četrt stoletja. Z njim se je pogovarjal športni novinar Jože Marinček.

  • Verjetno ni skrivnost, koliko časa že opravljate delo ekonoma v nogometnem klubi Triglav in katere znane igralce ste v tem času spoznali?

V klubu sem že dvajset let, delo ekonoma pa opravljam že petnajst let. Videl sem kar nekaj generacij odličnih nogometašev in sedaj je ponovno prva liga. Lahko rečem, da je veliko znanih igralcev bilo vzgojenih v našem klubu, kot so to Iličič, Jokič Radosavljevič in prav pri teh fantih sem bil jaz že zraven.

  • Kakšno pa je delo ekonoma, za trening in samo tekmo?

Ja, jaz skrbim za celotno opremo ki jo igralci potrebujejo tako na treningih, kot tudi na sami tekmi. Včasih je še veliko več dela takrat, ko so treningi, kot pa na tekmi. Potrebujejo tako majice, hlačke, trenirke, kot tudi markirke (lajbiči posebne barve op.p.). Ko je tekma pa pripravim drese za vse, ki so na spisku strokovnega vodstva za tekmo.

  • Veliko dela pa čaka ekonoma po končanem treningu ali po tekmi. Kaj je potrebno postoriti?

Po končanem treningu ali tekmi je opremo potrebno oprati, posušiti, zložiti, tako da je le ta pripravljena za naslednjo akcijo. Moram pa reči, da to opravim z velikim veseljem. Je velika odgovornost, a kot že rečeno me to veseli, sploh pa sedaj, ko je prva liga. Hvala, imamo dobre pralne stroje, nekoliko večje kot pa so ti, ki jih mi poznamo. Tudi sušilec je odličen, tako da se to delo lažje opravi.

  • Kako pa veste, kakšne drese je potrebno pripraviti za določeno tekmo?

Jaz spremljam slovenski nogomet in to ne samo v članski konkurenci, temveč tudi v vseh mlajših konkurencah. Na začetku sezone mora vsak klub prijaviti, v kakšnih dresih bo tekmovalo. Jaz si nato pred vsako tekmo ogledam, kdo je nasprotnik, kakšne ima drese in na podlagi tega pripravim drese za našo ekipo. Tako imamo dvojne drese, naša osnovna je bordo – bela barva, imamo pa tudi bele drese.

  • Kaj pa ko so priprave?

Ja, tudi na pripravah je podobno delo. Ko drugi delajo kaj drugega, moram jaz skrbeti za opremo. Hvala bogu, da izbiramo kraje za priprave take, ki ponujajo tudi te usluge, kot je priprava opreme.

  • In vaša največja želja?

Da NK Triglav postane stalni prvoligaš, saj so bili v Kranju, kot sem že v uvodu dejal, vzgojeni marsikateri odlični nogometaši, ki sedaj igrajo v tujini in za našo reprezentanco. Imamo odlično vodstvo, odličen strokovni štab in veliko podmladka, ki ima še veliko možnosti, da se razvije v odlične nogometaše.

Jože Marinček