Nevarna droga na Gorenjskem

Slika: Pixabay.com

V Drogartu opozarjajo, da so na Gorenjskem zaznali vzorec, ki se je prodajal kot konoplja, vsebuje pa potenten sintetični kanabinoid ADB-BUTINACO. Po poročanju uporabnikov naj bi se prodajal v različnih krajih na območju Gorenjske, in sicer kot THC in CBD konoplja. Uporabniki so poročali tudi, da so ob uporabi nastopili nezaželeni učinki, kot so občutki panike, odrevenelost rok, slabost, bruhanje.

ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve. Med neželenimi stranskimi učinki navedene hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje) vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter lahko tudi nenadna smrt.

Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki ADB-BUTINACA niso dobro raziskani. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje. Potentnost mešanic za kajanje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole. Še posebej nevarna je kombinacija z drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.