Nasvet za izlet: Dom v Tamarju

Planinski dom stoji na lepi planinski jasi v zgornjem koncu doline Planice, imenovanem Tamar.

Do parkirišča pod planiškimi skakalnicami se pripeljete po asfaltirani cesti, kjer brez težav tudi parkirate.

Pot do doma je urejena in ni zahtevna. Hoje je za prbl. 1 uro .S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, nato pa pridemo do križišča dveh cest. Nadaljujemo lahko po levi zgornji cesti (desno tekaška proga), ki se rahlo do zmerno vzpenja, ter poteka deloma skozi gozd, deloma pa čez razgledna pobočja. Cesti sledimo vse do njenega konca. Na koncu poti se vam odpre jasa, s katere se vam odpre lep razgled na vrhove  gora, ki obkrožajo Tamar in Planico.

 

Večina obiskovalcev si omenjeni dom izbere za cilj izleta, nekateri pa le za izhodiščno oz. vmesno točko visokogorskih tur. V bližini planinskega doma, pa se nahaja tudi manjša kapelica, na kateri opazimo manjše spominske plošče, ki nas spominjajo na v teh gorah preminule planince.

Osebje v domu, ki je odprt vse dni v tednu, vas bo sprejelo prijazno in lahko rečem, da se vsak obiskovalec počuti dobrodošlo. Hrana v domu nastaja pod kuhalnico kranjčana Mareta in je zelooo okusna. Jedilniki so „domači“ in raznoliki, tako da nihče ne bo ostal lačen. Porcije so konkretne, po vzponu pa prija tudi hladna pijača. Kužki so v domu na terasi dobrodošli, priskrbijo vam tudi posodo z vodo.

Ko se okrepčate, se vam splača sprehoditi še do slapa v bližini. Nadiža izvira iz skalne stene in se tik za izvirom spušča v 10 m visok drseči slap.

Obisk doma v Tamarju je res lepa izkušnja, na kateri vas na poti pozdravijo Planiška velikanka, prelepa narava, veličastne gore, slap in na koncu še dobra hrana. Priporočamo!

 

T.A.