V sredo je zdravniško zbornico Slovenije pretresel incident, ki se je zgodil v Splošni bolnišnici Celje, ko je pacient napadel in poškodoval tamkajšnje medicinsko osebje. Na včerajšnji konferenci so povedali, da je napadena medicinska sestra zaradi stresa in napada doživela infarkt. 

V sredo je v  celjski bolnišnici bolnik fizično napadel dva zaposlena. Medicinski sestri je poškodoval prste na roki, njenemu sodelavcu pa s čelnim udarcem zlomil nos.

O incidentu so podali svoje mnenje, katerega objavljamo v celoti: 

Zbornica obsoja vsakršno nasilje in se zavzema za ničeno toleranco do vsakršnega nasilja tako v zdravstvenih ustanovah kot tudi sicer v družbi in medsebojnih stikih.

Zdravstveno osebje ima, enako kot ostali zaposleni, pravico do varnega, stabilnega in urejenega delovnega okolja. Varnost zdravnikov in zobozdravnikov je hkrati tudi predpogoj za ustrezno in kakovostno obravnavo pacientov.

Nasilni dogodki puščajo negativne posledice pri vseh udeleženih, pri bolnikih in pri zdravstvenih delavcih. Naš skupni cilj kot družbe mora biti in je zgraditi kulturo spoštovanja in nenasilnega reševanja vseh zadev v družbi.

Zdravniška zbornica Slovenije

Na včerajšnji tiskovni konferenci pa je v. d. direktorja SB Celje Dragan Kovačić povedal, da je zaradi preživete travme in stresa ob napadu pacienta nanjo, ena od zaposlenih doživela infarkt.

Kot je obrazložil strokovni direktor Komadina, je bil pacient nestrpen in je večkrat povzdignil glas. “Prišel je brez napotnice, imel pa je težavo, ki bi jo lahko rešil pri osebnem zdravniku,” je povedal.

H glasnemu in nestrpnemu pacientu je po navedbah Komadine pristopila medicinska sestra. Ta jo je napadel in ji poškodoval prste na roki. Na pomoč ji je priskočil drugi sodelavec, ki ga je pacient s čelom udaril v obraz. Po njegovih besedah je napadalec nato iz bolnišnice odšel, njegovo identiteto pa je v bolnišnici uspelo zabeležiti.

O napadu so v SB Celje obvestili tudi policijo, ki zbira obvestila v smeri suma povzročitev lahke telesne poškodbe.

 

Spletno uredništvo, M.V.

Vir: Zdravniška zbornica Slovenije