Končno je postalo dovolj toplo, da smo v Mesni občini Kranj (MOK) lahko odprli vseh 13 pitnikov na javnih površinah in še šest ob šolah oziroma športnih objektih. V MOK imamo namreč izvrstno pitno vodo, pitje vode iz pipe (ali pitnika) pa je bolj zdravo in predvsem okolju bolj prijazno kot kupovanje ustekleničene vode. Vzorce vode iz pitnikov bodo kot vsako leto pregledali v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Javni pitniki so razporejeni po celem Kranju in v nekaterih okoliških krajih. Tako ga lahko najdete recimo ob sprehajalni poti okoli Brda, ob Zoisovi poti v Predosljah, pri otroškem igrišču Savica v Stražišču, na Golniku, v centru mesta, pa tudi v pasjem parku na Zlatem polju. Nekateri pitniki so namreč oblikovani tako, da v spodnjem delu omogočajo pitje vode tudi hišnim ljubljenčkom. Lokacije pitnikov so označene na spletnem portalu za prostorske zadeve, ki ima poseben zavihek tudi za pitnike. (https://prostor.kranj.si/pregledovalnik/pitniki) Dva nova pitnika bosta tudi v največjem mestnem parku, Bleiweisovem parku, ki bo odprt prav kmalu.

MOK je ponosna imetnica certifikata Voda iz pipe. Na vseh dogodkih, če je le možno, ponujamo vodo iz pipe v steklenih vrčih in kozarcih, k pitju pitne vode iz pipe spodbujamo zaposlene, partnerje, obiskovalce in druge. »Pitje pitne vode je  korak k družbi brez odpadkov. Nenazadnje pa je voda iz pipe najbolj sveža in, če se malce pošalimo, za Gorenjce ne nepomembno – najcenejša. Resnično pa sem vesel, da imamo v Kranju dobro, zdravo, čisto pitno vodo, kar vsakič znova pokažejo tudi analize vzorcev,« je povedal Matjaž Rakovec, župan MOK.

Odžejate in osvežite se lahko že pri samem pitniku, seveda pa si vodo lahko (najbolje v stekleno embalažo) natočite in odnesete s sabo na pot.  Voda izpod okoliških hribov do pitnikov priteče v zelo kratkem času in ohranja temperaturo ter svežino. Je pod stalnim nadzorom, pregledi mikrobiološke in kemijske slike pa so skladni z veljavno zakonodajo. Ko pa bo pritisnila huda vročina, svetujemo, da pred pitjem vseeno vodo pustite teči nekaj sekund. Zaradi higieničnih razlogov se ob pitju vode iz pitnika le-tega ne dotikajte z usti.

Na zdravje! S čisto, zdravo, kranjsko pitno vodo.

 

Spletno uredništvo,

Vir: Občina Kranj