Pravijo, da je plevel le rastlina, katere odlike še niso bile odkrite. Pa vendar – zavzame vaš travnik ali vrt, nadležen je med tlakovci. Za vas ne vem, ampak okrog naše hiše se bije večen boj in na žalost plevel zmaguje. Najlaže bi bilo kupiti komercialni uničevalec plevela, a kaj ko le-ta ni varen za pse in mačke, pa tudi druge prebivalce našega vrta. Določeni herbicidi niso zdravi za njih, prav tako ne za nas. Poiskal sem nekaj alternativnih mešanic, ki prav tako učinkovito uničujejo plevel, niso pa nevarne.

Sladkor in sol

Prepričan sem, da tako sol kot tudi sladkor lahko najdete v svoji kuhinji ali celo na mizi. Obe sestavini povzročita, da so tla neprimerna za vse rastline, ne le plevel, zato sta bolj primerna pri boju s plevelom med tlakovci. Sladkor bo najbolj deloval, če ga ga posujte okrog korenin rastlin, ki jih želite uničiti. Pri soli morate najprej pripraviti solno raztopino in jo zliti v tla. Upoštevati je treba, da ima sol ima dolgoročne negativne učinke na tla, zato je njena uporaba za uničevanje plevela manj pogosta. Uporabite jo npr. na parkiriščih, tlakovcih ali pokritih prostorih.

Kis

Aktivna sestavina v kisu – ocetna kislina – je sušilno sredstvo. Če kis razpršite na plevele ali katere koli druge rastline, iz listov potegne vodo in ubije vidne dele rastlin, ne pa vedno tudi korenine. Ker kis ni selektiven, morate pred škropljenjem plevela, zaščititi rastline, ki jih želite obdržati. Kis v gospodinjstvih običajno vsebuje 4-odstotno koncentracijo ocetne kisline, kar je najvišja vrednost, ki jo lahko uporabite. V višjih koncentracijah lahko povzroči draženje dihalnih in prebavnih sistemih ter kože in oči, tako pri ljudeh kot živalih.

Koruzna moka

Koruzna moka je zelo učinkovita pri nadzorovanju plevela, ker preprečuje, da bi pleveli sploh začel rasti. Koruzni gluten ovira kalivost semena. Preprečuje razvoj vseh semen – ne samo semen plevelov – ne vpliva pa na zrele rastline. Veliko komercialnih izdelkov za zatiranje plevela vsebuje koruzno moko, vendar lahko uporabite moko iz svoje shrambe in dobite enake rezultate.

V razmislek

Med seboj lahko kombiniramo vse sestavine – sol, sladkor in kis ter tako ustvarimo učinkovitejšo mešanico za uničevanje plevela.
Eden od načinov je, da pripravite mešanico iz soli in kisa , nato pa dodate nekaj kapljic ceta, saj cet pomaga v tem smislu, da se sol in kis boljše obdržita na rastlinah. Ker vsi gospodinjski pripravki, tako kot komercialni pripravki, poškodujejo tla, poleg tega niso vedno učinkoviti,  se je včasih smiselno pozanimati o varnih kemičnih sredstvih za zatiranje plevela, ki so varni za živali.

Če vse ostalo ne uspe, lahko še vedno uporabite metodo, ki dokazano deluje že stoletja, ne škoduje psom in mačkom in je 100 % učinkovita pri zatiranju plevela – ročno puljenje plevela :). Tega se največkrat poslužujemo pri nas.

Naši hišni ljubljenčki so naši prijatelji in res jih ne želimo ogroziti z ničemer. Uporaba izdelkov, ki so nam na voljo v hiši, je cenejša, enako učinkovito in veliko varnejša od uporabe nevarnih kemikalij, ki se prodajajo v trgovinah.

T.A.