Na tekmovanje uvrščeni trije projekti

Slika: www.senkovadomacija.si

Švica in Lihtenštajn letos že šestič prirejata natečaj za mednarodno nagrado za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah – »Constructive Alps«. Strokovna žirija je izmed 237 prijavljenih projektov izbrala 31 najprepričljivejših z vidikov podnebju prijazne gradnje in prenove na območju Alp. Mednarodna žirija bo zmagovalce za leto 2022 izbrala na podlagi kompleksnih meril in z ogledi projektov na kraju samem. Nagrajeni pa bodo tudi projekti, ki bodo zbrali največ glasov ljudi do 8. julija. V mednarodni družbi izbranih projektov lahko glasujete tudi za dva bohinjska, in sicer Brv na Rju in Hotel Bohinj.

Šesti natečaj za arhitekturno nagrado »Constructive Alps« je namenjen izboru projektov trajnostne gradnje in prenove v Alpah, zglednih z vidika trajnosti in estetike. Podnebju prijazne gradnje sodijo med osrednje teme švicarskega predsedovanja Alpski konvenciji v obdobju 2021-2022. Švicarska konfederacija se v sodelovanju s Kneževino Lihtenštajn in preostalimi državami pogodbenicami Alpske konvencije – Nemčijo, Francijo, Italijo, Monakom, Avstrijo in Slovenijo nadeja uresničiti ambiciozen akcijski načrt za podnebje.

Predsednik žirije Köbi Gantenbein ni skrival navdušenja: “Letos so bile vse alpske države odlično zastopane in med nominiranimi se je znašla vrsta kakovostnih sanacij. To umevam kot znak za napredek na področju podnebju prijazne gradnje v Alpah!”

V drugi krog so bili uvrščeni trije slovenski projekti. Prvi projekt, “Šenkova hiša”, katere zgodovina seže v 16. stoletje, predstavlja kulturni spomenik, gnezdo več generacij in biser, ki poji in povezuje duh kmetijske in turistične dejavnosti. Drugi projekt, kolesarska brv na Kamnjah v občini Bohinj, povezuje vasi Kamnje in Polje, iz lesa regionalnega izvora pa so jo izvedli lokalni obrtniki. Tretji projekt, Hotel Bohinj, predstavlja primer kakovostne energetske sanacije. Objekt je bil v toku posega opremljen tudi z najsodobnejšim sistemom ogrevanja.

Žirija bo v prihajajočih tednih obiskala investitorke in investitorje ter projektantke in projektante in si na samih krajih ogledala projekte. Za končno odločitev bo ob prijaznosti gradenj do podnebja merodajen tudi njihov prispevek k trajnostni usmeritvi razvoja alpskega prostora v prihodnosti. Žirija bo nagrade podelila predvidoma v okviru naslednjega srečanja ministric in ministrov, zadolženih za uresničevanje Alpske konvencije, meseca septembra v švicarskem Brigu. Dogodek bo zaznamovala tudi otvoritev potujoče razstave nominiranih projektov, ki bo najboljše zamisli, zasnove in izvedbe idej o trajnostni gradnji in prenovi ponesla širom po alpskem loku.