Na Jesenicah se bodo redarji vozili z okolju prijaznim vozilom

Slika: Občina Jesenice

V Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica so ob Dnevu mobilnosti predstavili novo vozilo, ki je okolju prijazno in za pogon uporablja motor na stisnjen zemeljski plin.

Po besedah vodje inšpektorata in redarstva Boštjana Omerzela gre za prirejeno vozilo znamke Volkswagen Caddy, ki se navzven v ničemer ne razlikuje od običajnih vozil, je le nekoliko težje, saj ima v podvozju nameščene jeklenke za stisnjen zemeljski plin. Vozilo z enim polnjenjem lahko prevozi približno 550 kilometrov, poraba pa je okrog pet kilogramov na sto kilometrov, pri čemer je cena za en kilogram stisnjenega plina 1,10 evra. Cena vozila je bila 19 tisoč evrov, po testih okoljske ustreznosti pa je vozilo primerljivo z vozili na električni pogon.

Po besedah podžupana občine Jesenice Miha Rebolja, na Občini Jesenice želijo biti zgled odgovornega odnosa do okolja tudi z uporabo okolju prijaznih vozil.  Vozilo bodo uporabljali štirje občinski redarji, ki delajo na območju občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Jeseniški inšpektorat in redarstvo sicer pokriva območje štirih občin in je z nakupom tega vozila med prvimi v državi, ki ima takšno »zeleno« vozilo.