Na Gorenjskem zimske razmere na cesti

Slika: kranjska-gora.si

Na območju Kranjske Gore se sneg oprijema vozišča in gre za zimske razmere, ko veljajo posebna pravila za udeležence v prometu. Datum 15. november v teh primerih ni več merilo. Slabše vozne razmere so zaradi sneženja tudi v Bohinju, na Pokljuki in na Zgornjem Jezerskem. Zimske, snežne razmere:
– prelaza Vršič in Korensko sedlo sta prevozna samo za osebna vozila z verigami;
– na cesti Mrzli Studenec – Pokljuka je obvezna zimska oprema.

Kamera: kranjska-gora.si

Na spletnem portalu Neurje.si napovedujejo, da se bo meja sneženja spustila in da bo jutri na območju Alp snežilo do višine okoli 800 m, ob močnejših padavinah lahko kje tudi nižje. Drugod po Sloveniji se bo meja sneženja gibala med 900 in 1200 m nad morjem, mejo sneženja pa bo krojila intenziteta padavin. Ob močnejših padavinah bo lahko snežilo tudi za nekaj 100 m nižje kot ob šibkih padavinah. Snega v nižinah naj še ne bi bilo. Opozarjajo, da bo zimska oprema na avtomobilih v višje ležečih predelih od jutri naprej obvezna! ❄️

Policisti priporočajo prilagoditev hitrosti tem razmeram, povečanje varnostne razdalje ter postopno in bolj narahlo zaviranje. Voziti je treba tudi čim bolj enakomerno, treba je biti zbran in pozoren.

  • Zimske razmere so na cesti ali njenem delu izven predpisanih datumov, to je od
    15. novembra do 15. marca naslednjega leta tudi takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica).
  • Na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega.
  • Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna
    vidljivost.