Na Gorenjskem pripravljeni na korona virus

Mestna občina Kranj je še pred pojavom koronavirusa na slovenskih tleh v sodelovanju z direktorji zdravstvenih ustanov na Gorenjskem, civilno zaščito in policijo pripravila načrte ukrepanja, prilagojene stopnji ogroženosti. Ob tem pa javnost poziva k doslednemu upoštevanju preventivnih ukrepov, saj ti učinkovito preprečujejo širjenje virusa.

Zdravstveni dom Kranj je ena od vstopnih točk za morebitne okužene s področja Gorenjske, kar pomeni, da lahko tam po predpisanem protokolu (v za to posebej izoliranih prostorih) sprejemajo in testirajo bolnike s simptomi koronavirusa, Klinika Golnik pa ena od slovenskih referenčnih bolnišnic, kamor bodo v primeru poslabšanja situacije nameščali in zdravili huje obolele.

Ob tem so se na sestanku, na katerem sta sodelovala tudi župan Mestne občine Kranj (MOK), Matjaž Rakovec, in Sašo Govekar, Služba za zaščito in reševanje MOK, med drugim dogovarjali še, kako ukrepati v primeru epidemije: od zagotavljanja prevoza okuženih pacientov v bolnišnice, mreži prostovoljcev, ki bi ljudem v izolaciji doma dostavljali hrano, do zapiranja javnih institucij, kar ponekod v tujini že izvajajo.

MOK je osnovala tudi krizno skupino, ki bo v primeru poslabšanja razmer skrbela za obveščanje zaposlenih in občanov MOK. Že zdaj pa vse zaposlene in občane poziva, naj se dosledno držijo preventivnih ukrepov:

  • izogibajmo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni

  • ne dotikamo se oči, nosu in ust

  • če zbolimo, ostanemo doma ter pokličemo svojega osebnega zdravnika, da nas usmeri

  • upoštevamo pravila higiene kašlja (v robček, ki ga nato odvržemo, ali v rokav)

  • redno si umivamo roke z milom in vodo

  • za razkuževanje rok lahko uporabimo tudi namensko razkužilo za roke, a mora vsebnost etanola znašati vsaj 60 odstotkov

  • uporaba zaščitnih mask zaenkrat še ni potrebna

  • izogibamo se zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi, doma pa poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov

Najbolj aktualne in ključne informacije ter priporočila za zaščito zdravja prebivalcev sicer ves čas objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), in sicer na povezavi https://www.nijz.si/.