Na dan spomina na mrtve ne pozabite na varnost v prometu

V prihodnjih dneh bo v prometu udeleženih več pešcev, zato so policisti pripravili nekaj pomembnih opozoril.

  • Pešci poskrbite, da boste bolj vidni, pravilno uporabljajte prometne površine in hodite trezni.
  • Vozniki pa povsod, kjer lahko pričakujete pešce, vozite počasneje in posebej previdno, da se boste v nevarni situaciji lahko izognili morebitni nesreči.
  • Ne vozite pod vplivom alkohola in drog, saj oba dejavnika zelo vplivata na sposobnost voznika za udeležbo v prometu in bistveno povečujeta tveganje za povzročitev nesreče.

V prometu bo cestnoprometna pravila zaradi zgostitev prometa potrebno dosledno upoštevati tudi na parkiriščih in v okolici pokopališč ter se
predvsem pripraviti na možne spremembe prometnega režima.  Zato predlagajo, da se od doma odpravite pravočasno, spremljate prometne informacije, vozniki pa vozite previdno, odgovorno in strpno.

V Kranju bo na ta dan, 1. novembra, veljal poseben praznični vozni red. 

Če se boste  na pokopališče pripeljali z vozilom, poskrbite tudi za varnost svojega premoženja:

  • vrednih stvari naj ne bo v vozilih,
  • vrata naj bodo zaklenjena, okna pa zaprta;
  • denarja, denarnic in drugih vrednih predmetov ne razkazuje v množici in ga ne prenašajte v odprtih torbicah ali košarah.

Tudi stanovanja, hiše in drugi prostori niso med prazniki nič bolj ali manj ogroženi kot druge dni, zato previdnost pri zavarovanju lastnine velja tudi za objekte. Vrata naj bodo zaklenjena, okna zaprta, vrednejše stvari pa ustrezno shranjene in zavarovane.

Med prazniki velja tudi odredba o omejitvi prometa na cestah, zato bo v torek, 31. oktobra, in v sredo, 1. novembra 2017, med 8. in 21. uro veljala prepoved prometa za tovorna vozila in skupino vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, traktorje, motokultivatorje, delovne stroje in vprežna vozila na cestah, kot jih določa 4. člen odredbe.

Več si lahko preberete na strani policije.