Na čistilni akciji bodo predstavili novost

Kljub epidemiji covida-19 bo danes v dopoldanskih urah na širšem območju Kranja potekala 20. čistilna akcija OČISTIMO KRANJ 2021 – Kranj ni več usran. Tradicionalno jo organizira Zveza tabornikov občine Kranj skupaj z Mestno občino Kranj, zaradi epidemiološke situacije pa jo bodo tudi letos izvedli v manjših skupinah ter v skladu s preventivnimi ukrepi in navodili Civilne zaščite MOK in Komunale Kranj.

Namen akcije je, da na celotnem območju kranjske občine očistijo drobno nesnago, ki se je v nabrala v mestu, okolici in v naravi (odpadna embalaža pijač in hrane, zaščitne maske, robci in drugi odpadki). Pri tem bo v pomoč tudi dopolnjen digitalni zemljevid črnih točk, torej najbolj kritično onesnaženih lokacij v MOK, na katere so opozorili ali jih na e-zemljevid vnesli občanke in občani, krajevne skupnosti in drugi.

Kakor je zagotovil vodja akcije Klemen Markelj, bodo taborniki poskrbeli za rokavice, vrečke za smeti, odvoz odpadkov in malico. Pomoč usposobljenih članov bo zagotovila tudi CZ MOK na lokacijah zahtevnega čiščenja ali varovanja udeležencev ob vodotokih. Komunala Kranj bo vmes in po koncu akcije poskrbela za odvoz odpadkov.

Kranjski taborniki bodo letos v okviru čistilne akcije predstavili še eno novost: knjižnico stvari. Na Glavnem trgu bodo tako dopoldne vsem zainteresiranim predstavljali projekt izposoje stvari, ki jih potrebujemo le občasno in si jih je zato bolj smotrno izposoditi kot pa kupiti. S tem se izognemo nepotrebnim stroškom in kopičenju stvari doma ter posredno porabljanju virov, potrebnih za izdelavo stroja, naprave, pripomočka …). Tudi to je eden od korakov na poti do družbe brez odpadkov (zero waste).