Mreža defibrilatorjev (AED naprav) na Jesenicah se veča

Občina Jesenice je leta 2016 začela postavljati mrežo defibrilatorjev (AED naprav) po celotni občini.

V letu 2016 so iz sredstev občinskega proračuna kupili 3 defibrilatorje, dodatnih 6 pa so kupili iz sredstev,ki so jih zbrali z donacijami jeseniških podjetij in posameznikov, ki so se odzvali na pobudo Občine. V letošnjem letu 2017 je iz sredstev občinskega proračuna občina kupila in namestila še tri dodatne defibrilatorje. To pomeni, da je sedaj nameščenih že 12 defibrilatorjev. Novi trije defibrilatorji so nameščeni na stavbi KS Hrušica, na objektu nekdanjega orodišča na Kočni in na stavbi Glasbene šole Jesenice, lokacije ostalih defibrilatorjev pa si lahko ogledate tukaj. Na tem mestu boste našli tudi navodila za uporabo in korakih oživljanja.

Slika: Občina Jesenice

Na seznamu so tudi vsi ostali defibrilatorji, o katerih so nas obvestili imetniki le-teh ali pa so dostopni na javnih mestih saj tudi druge organizacije in podjetja opremljajo svoje prostore z defibrilatorji. Nekateri defibrilatorji so nameščene znotraj objektov in so dostopni zgolj njihovim zaposlenim oziroma v času obratovanja ali delovnem času. Občina Jesenice zato na imetnike apelira, da razmislijo o možnosti, da defibrilatorje namestijo na takšno mesto, kjer bodo dostopni vsem in vsakomur 24 ur na dan. Vsi defibrilatorji, nameščeni s strani Občine Jesenice so javno dostopni 24 ur na dan, vse dni v letu. Defibrilator, ki je v vozilu redarjev Medobčinskega inšpektorata za redarstvo, bo še v letošnjem letu nameščen na javno dostopnem kraju.

Pobudnik akcije namestitve defibrilatorjev v občini Jesenice je bil Občinski štab civilne zaščite, ki je tudi izvedel akcijo zbiranja donatorskih sredstev za nakup defibrilatorjev. Letošnja akcija še traja, zato prijazno pozivajo podjetja, da donirajo sredstva za nakup teh naprav in tako pomagajo pri reševanju življenj. V ta namen ima Občina Jesenice odprt poseben račun, kamor lahko podjetja in tudi posamezniki nakažejo sredstva za nakup defibrilatorjev: SI56 0124 1010 0007 593, sklic na št. SI 18 75400-7300000. V primeru težav z nakazilom na navedeni sklic se lahko uporabi tudi sklic na št. SI 00 75400-7300000. Vsi donatorji bodo, prav tako kot tisti iz leta 2016, objavljeni na spletni strani Občine Jesenice.

Ker sama namestitev defibrilatorjev seveda še ni dovolj, je zaživel tudi projekt predstavitev uporabe defibrilatorjev, h kateremu je Občina povabila Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin. Na fakulteti so se prijazno odzvali vabilu in tako so organizirali skupino 15 študentov, pripravili projekt z naslovom “Vsak lahko reši življenje, pomagaj tudi ti” in v okviru projekta v prvi polovici leta izvedli 15 predstavitev na različnih prireditvah in v različnih organizacijah. Vseh predstavitev se je skupno udeležilo več kot 500 slušateljev, odziv je bil zelo dober, slušatelji pa zadovoljni, zato bodo s projektom nadaljevali tudi v bodoče.

Trenutne lokacije AED naprav na Gorenjskem si lahko ogledate tukaj (vir podatkov: iHelp.si)

Vir: Občina Jesenice